Atrasts Otrā pasaules kara kuģa vraks. Tā torpedēšanā nogalināti 1060 karagūstekņu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Montevideo Maru
Montevideo Maru Foto: Australian War Memorial

Dziļūdens pētnieki sestdien, 22. aprīlī, paziņoja, ka ir atraduši Japānas transporta karakuģa "Montevideo Maru" vraku, kura torpedēšanā Otrā pasaules kara laikā tika nogalināti ap 1060 karagūstekņu, galvenokārt austrālieši.

Kuģis 1942. gada 1. jūlijā nogrima pie Filipīnām, kad to torpedēja ASV zemūdenes apkalpe, nezinot, ka šis kuģis veda karagūstekņus. Vraks ir atrasts vairāk nekā četru kilometru dziļumā, paziņoja jūras arheoloģijas grupa "Silentworld Foundation", kas organizēja meklēšanas misiju.

"Montevideo Maru" nogremdēšana kļuva ar Austrālijas lielāko jūras katastrofu, jo tajā gāja bojā 979 Austrālijas pilsoņi, tai skaitā vismaz 850 karavīri. Uz kuģa bija arī civilisti no 13 citām valstīm, un kopējais bojāgājušo gūstekņu skaits bija ap 1060.

"Beidzot pēc ilga laika ir atrasta "Montevideo Maru" zaudēto dvēseļu atdusas vieta," paziņoja Austrālijas premjerministrs Entonijs Albanīzs.

"Mēs ceram, ka šodienas ziņa dod mierinājumu tuviniekiem, kas ir ilgi sērojuši."

Pēc piecus gadus ilgas plānošanas jūras arheologi 6. aprīlī sāka vraka meklēšanu Dienvidķīnas jūrā uz ziemeļrietumiem no Filipīnu galvenās salas Lusonas. Pēc 12 dienām viņi nonāca pie pozitīva rezultāta, izmantojot augsto tehnoloģiju aprīkojumu, tai skaitā autonomu zemūdens transportlīdzekli ar sonāru.

Cienot upuru tuvinieku jūtas, vraks paliks netraucēts jūras dibenā, kur tas atrodas dziļāk nekā Atlantijas okeānā nogrimušais "Titāniks". Nav paredzēts no tā izcelt ne artefaktus, ne cilvēku mirstīgās atliekas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu