Kariņš aicina LIZDA un Čakšu uz kopīgu tikšanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aicina Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvjus un izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV) uz kopīgu tikšanos, lai pārrunātu turpmākos darbus izglītības sistēmas pilnveidošanā.

Premjers paziņojumā atgādina, ka šodienas norisinās LIZDA rīkots protesta gājiens un sākas trīs dienu streiks, neskatoties uz valdības atbalstu pedagogu arodbiedrības izteiktajām vajadzībām pēc papildu finansējuma izglītības sistēmai.

Uzsverot, ka sava viedokļa izteikšana publisku gājienu un streiku veidā ir demokrātiskas un pilsoniskas sabiedrības līdzdalības forma, Kariņš norāda, ka vienlaikus visiem ir kopīgi darāms darbs, lai ar vēsturiski lielāko finansējumu pedagogu atalgojumam nodrošinātu vēsturiski labāko un efektīvāko izglītības sistēmas transformāciju.

"Valdība ir pildījusi solīto un ik gadu palielinājusi finansējumu pedagogu atalgojumam. Šogad pedagogiem atalgojuma palielināšanai budžetā papildus paredzēts vēsturiski lielākais finansējums - 89 miljoni eiro, kam pieskaitāmi vēl 11 miljoni eiro, kas pagājušajā nedēļā valdības sēdēs tika iezīmēti kā papildus nepieciešamais finansējums visu pedagogu darba samaksas nodrošināšanai 2023.gadā," norāda premjers.

Vienlaikus Kariņš izsaka pateicību visiem pedagogiem, kuri, "neskatoties uz nepilnībām izglītības sistēmā, ir godprātīgi un pašaizliedzīgi darījuši savu darbu, mācot un izglītojot mūsu bērnus".

Tāpat Ministru prezidents paziņojumā norāda, ka darbs attiecībā uz skolu tīkla sakārtošanu, mācību satura un kvalitatīvu, pieejamu mācību materiālu nodrošināšanu ir iekavējies. Tā rezultātā valstī ir ievērojamas atšķirības skolēniem pieejamās izglītības kvalitātē un pedagogu atalgojuma līmenī - vietās, kur skolu tīkls nav sakārtots, bērnu izglītības līmenis atpaliek un pedagogiem ir zemāka samaksa par slodzi. Tāpat situācijas, kad pedagogiem un skolēniem nav pieejami nepieciešamie mācību materiāli, apgrūtina mācību procesu un rada papildus slodzi un sarežģījumus skolotājiem un skolēniem.

Premjers aicina visus Latvijas izglītības un zinātnes darbiniekus arī turpmāk aktīvi iesaistīties dialogā par izglītības sistēmas uzlabošanu. "Latvijas bērnu nākotnei ir vajadzīgas drosmīgas, jēgpilnas un atbildīgas pārmaiņas izglītības sistēmā un katra tās darbinieka līdzdalība rezultātā, nevis ultimāti," norāda Kariņš.

Jau ziņots, ka pirmdien LIZDA rīkotajā protesta gājienā piedalīsies vairāk nekā 8000 izglītības un medicīnas iestāžu darbinieku, lai prasītu "cieņpilnu un atbildīgu attieksmi" pret nozarēm. Gājiens iesāks trīs dienu streiku.

Arodbiedrībā norādīja, ka protesta gājienā piedalīsies 7500 pedagogu, tostarp zinātnes institūciju pārstāvji, jo streika prasības par pedagogu atalgojumu un slodzes grafiku attiecas arī uz viņiem. Šobrīd savu dalību ir apstiprinājuši darbinieki no Latvijas Zinātnes akadēmijas, Daugavpils Universitātes, Liepājas Universitātes, Latvijas Universitātes, Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes, Latvijas Kultūras akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un citām.

Protesta gājienā piedalīsies arī universitāšu studentu padomes un studenti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu