SPKC aicina pārbaudīt vakcinācijas pasi un savlaicīgi vakcinēties

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls.
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Atzīmējot Pasaules Imunizācijas nedēļu, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina iedzīvotājus pārbaudīt vakcinācijas pasi un savlaicīgi veikt vakcināciju un balstvakcināciju pret dažādām infekcijas slimībām.

Pasaules Veselības organizācija uzsver, ka viena no Covid-19 pandēmijas sekām ir nepietiekama bērnu un pieaugušo vakcinācija pret citām nopietnām infekcijas slimībām, tāpēc šī gada imunizācijas nedēļas moto ir "Lielā panākšana", lai veicinātu nevakcinēto cilvēku imunizāciju un palielinātu vakcinācijas aptveri, kas aizsargā visu vecumu cilvēkus no slimībām, invaliditātes un pat nāves.

Imunizācijas nedēļa ir veltīta iespējai vairot izpratni par kritiski svarīgu un savlaicīgu nepieciešamību vakcinēt bērnus un pieaugušos, kuri iekavējuši valsts garantētu vakcināciju.

Šogad, pēc trīs gadu pārtraukuma, Latvijā tika reģistrēts difterijas gadījums. Laika periodā no 2009. līdz 2019.gadam Latvijā reģistrēti 119 difterijas gadījumi, deviņi no tiem jeb 7,6% beigušies letāli.

Tāpat šogad, pēc trīs gadu pārtraukuma, ir reģistrēts masalu gadījums. Iepriekš Latvijā 2019.gadā bija trīs masalu gadījumi, bet 2018.gadā - 24 masalu gadījumi.

SPKC vakcinācijas monitoringa dati liecina ka, Latvijā vakcinācijas kursu pret masalām, masaliņām un epidēmisko parotītu jeb tautā sauktajām cūciņām (otrā kombinēta pote septiņu gadu vecumā) no 100 bērniem 2020.gadā nav saņēmuši seši bērni, 2021.gadā - 16 bērni, bet 2022.gadā - 14 bērni.

Pusaudžu vecumposmā paredzēto balstvakcināciju pret difteriju un stinguma krampjiem no 100 bērniem 2020.gadā nav saņēmuši 24 bērni, 2021.gadā - 32 , bet 2022.gadā - 18. Tas ir ļoti augsts nevakcinēto bērnu skaits šajā vecuma grupā.

Ja 2020.gadā no 100 pieaugušajiem vecumā no 25 gadiem balstvakcināciju pret difteriju un stinguma krampjiem nebija saņēmuši 44 cilvēki, tad 2021.gadā tie bija - 47 cilvēki, bet 2022.gadā - 48 cilvēki, kas ir vissliktākais rādītājs pēdējo deviņu gadu laikā.

SPKC uzsver, ka vakcinācija ir vairāku infekcijas slimību profilakses pamatā, jo nodrošina visefektīvāko aizsardzību, pasargājot bērnus, jo īpaši zīdaiņus, un pieaugušos no saslimšanas ar nopietnām veselībai un dzīvībai bīstamām infekciju slimībām, piemēram, poliomielītu, garo klepu, stingumkrampjiem, difteriju, masalām, gripu, Covid-19 un citām.

Imunizācijas nedēļas ietvaros SPKC atgādina vecākiem regulāri sekot līdzi datiem vakcinācijas pasē un vakcinācijas kalendāra norādījumiem, un noteiktajos laikos pieteikties pašam vai pieteikt bērnu vakcinācijai pie ģimenes ārsta. Ja arī kāda no vakcinācijām ir nokavēta, ir iespējams to veikt arī vēlāk.

Piemēram, balstvakcinācija pret difteriju un stingumkrampjiem pieaugušajiem jāveic ik pēc 10 gadiem. Bērniem pēc pamatvakcinācijas kursa pabeigšanas pret difteriju un stingumkrampjiem (trīs potes pirmajā dzīves gadā) ir nepieciešamas vēl trīs balstvakcinācijas - otrajā dzīves gadā, septiņu un 14 gadu vecumā. Ja balstvakcinācija ir nokavēta, vakcinācijas kurss nav jāatsāk no sākuma, bet jāturpina.

SPKC atgādina, ka atsevišķām iedzīvotāju grupām Latvijā ir pieejama papildu valsts apmaksāta vakcinācija pret noteiktām infekciju slimībām. Piemēram, grūtnieces var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret garo klepu, kā arī bērni no viena līdz 18 gadu vecumam var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā.

SPKC arī aicina pārliecināties, ka pirms ceļojumiem ir veiktas nepieciešamā vakcinācija visiem, tai skaitā arī ceļojuma biedriem. Epidemioloģiskā situācija Eiropas Savienībā un Eiropas ekonomiskās zonas valstīs (ES/EEZ) un citur pasaulē esot nestabila. Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs ziņo par 208 difterijas gadījumiem un 127 masalu gadījumiem ES/EEZ valstīs 2022.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu