Aukstā zupa ne tikai Latvijā! Ar ko gardēžus pārsteidz Balkānu valstis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ja paēst – tad uz Balkāniem! Daudzveidīgā un bagātīgā virtuve ir gastronomiski svētki ikvienam. Balkānu virtuvei raksturīgi ļoti daudzveidīgi un pikanti ēdieni. Tāpat ēdienkartē bieži parādās ēdieni ar pildījumu un sautējumi, bet desertā – kārtainās mīklas gardumi. Lūk, ar ko pārsteidz šīs Balkānu reģiona valstis!

Albānija

Viesmīlība ir Albānijas sabiedrības pamatparaža, un cienāšana ar ēdienu ir neatņemama viesu un apmeklētāju uzņemšanas sastāvdaļa. Nereti apmeklētāji tiek aicināti ēst un dzert kopā ar vietējiem.

Brokastis nav iedomājamas bez kafijas un airana – sālīta jogurta dzēriena un boreka (byrek) - filo mīklas izstrādājums, kas pildīts ar spinātiem un sieru vai malto gaļu.

Foto: Shutterstock

Pusdienas albāņiem ir dienas svarīgākā ēdienreize,

un neatkarīgi no pamatēdiena tā nav iedomājama bez maizes un salātiem. 

Vakariņas parasti ir vieglākas, pēc tām tiek izdzerta glāzīte raki.

Savukārt saldajā var baudīt vietējos augļus vai filo mīklas izstrādājumus, piemēram, baklavu. Atkarībā no reģiona ir vairākas baklavas variācijas, taču Albānijas baklava sastāv no filo mīklas, valriekstiem un neatvairāmā lipīgā citrusīgā sīrupa.

Atpūties Albānijā, izmantojot tūroperatora ITAKA jauno ceļojuma piedāvājumu ar lidojumu uz Tirānu - Albānijas galvaspilsētu un arī lielāko pilsētu valstī.

Bulgārija

Bulgārijas gatavošanas tradīcijas ir ļoti atšķirīgas valsts klimatisko apstākļu dēļ. Bulgāru ēdienkartē kā uzkodas dominē salāti, un virtuvē liela nozīme ir arī piena produktiem. Bulgārija ir slavena arī ar savām zupām, piemēram, auksto zupu taratoru (tarator).

Taratora ir bulgāru aukstā zupa, kas pagatavota no bulgāru jogurta, gurķiem, ķiplokiem, sasmalcinātām dillēm, saulespuķu eļļas, valriekstiem un nedaudz ūdens vai ledus.

Foto: Shutterstock

Tiem, kuri ar auksto zupu ir uz jūs, jāizmēģina bulgāru tradicionālā shkembe chorba - barojošā un Bulgārijā ļoti populārā zupa, kas gatavota no liellopa spēķēm. Piena pievienošana piešķir bagātīgajam buljonam krēmīgu garšu. Sarkanvīna etiķis un tādas garšvielas kā paprika, čili, melnie pipari un ķiploki nodrošina burvīgu aromātu. Bulgārijā šī zupa ir pazīstama arī kā lielisks līdzeklis pret paģirām.

Burgasa ir lielisks atvaļinājumu galamērķis jebkurai gaumei - saulainā Bulgārijas ostas pilsēta atrodas pašā Melnās jūras krastā un būs īsts atradums ikvienam kārtīgas atpūtas cienītājam. Skaistas pludmales, elpu aizraujošas vēstures liecības, un, protams, gardā bulgāru virtuve – Burgasā ir viss, lai ceļojums būtu izdevies! Lido no Rīgas uz Burgasu ar airBaltic vai izmanto tūroperatoru Novatours un Tez Tour ceļojumu piedāvājumus.

Horvātija

Arī Horvātijas virtuvē valda dažādība, un tā ir zināma kā reģionu virtuve, jo katram Horvātijas reģionam ir savas atšķirīgas kulinārijas tradīcijas.

Kontinentālajai virtuvei vairāk raksturīgi ēdiena gatavošanai izmantot speķi un tādas garšvielas kā melnie pipari, paprika un ķiploki.

Piekrastes reģiona virtuvei ir līdzības ar grieķu un itāļu (īpaši venēciešu) virtuvi. Te tiek izmantota olīveļļa, dažādi garšaugi un garšvielas, piemēram, rozmarīns, salvija, lauru lapa, oregano, majorāns, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kā arī citrona un apelsīna miziņa.

Izmēģini crni rižot - melno risoto! Šo melno, gandrīz biedējošā izskata ēdienu var nobaudīt visā Horvātijā, taču tradicionāli tas nāk no Horvātijas piekrastes zonām. 

Foto: Shutterstock

Zemnieku gatavošanas tradīciju pamatā ir vairāku pamatsastāvdaļu (graudaugi, piena produkti, gaļa, zivis, dārzeņi, rieksti) un gatavošanas veidu (sautēšana, grilēšana, grauzdēšana, cepšana) variācijas, savukārt buržuāziskā virtuve ietver sarežģītākas tehnikas un selekcionētu produktu izmantošanu.

Gaļas izstrādājumi ir daļa no Horvātijas kulinārijas tradīcijām visos reģionos.

Visas šīs dažādās garšas var izbaudīt kādā no Horvātijas galamērķiem, uz kuriem lidojumus no Rīgas nodrošina airBaltic, – Dubrovnikā, Rijekā vai Splitā!

Serbija

Atšķirībā no citām Balkānu valstīm vēsturiski serbu ēdieni ir radušies no ganību paražām, kas ietvēra aitu turēšanu kalnu augstienēs, attiecīgi, priekšroka tika dota lopkopībai, nevis dārzeņu audzēšanai. Serbu virtuve ir bagāta ar dzīvnieku izcelsmes produktiem un pamata graudiem – kukurūzu, kviešiem un auzām.

Par Serbijas tradicionālo ēdienu uzskata sarmu – jauktu (cūka un liellops) malto gaļu ar rīsiem, pildītu kāpostu lapās.

Foto: Shutterstock

Savukārt par serbu tradicionālo dzērienu tiek uzskatīta rakija - Balkānu brendijs. Tas ir spēcīgs destilēts alkoholisks dzēriens izgatavots no dažādiem augļiem, populārākais no tiem ir slivovica (plūmju dzēriens).

Izgaršo to Serbijas galvaspilsētā Belgradā - tā neatstās vienaldzīgus gan vēstures un mākslas cienītājus, gan arī aktīvas naktsdzīves piekritējus. Lidojumi šajā jaunajā maršrutā no Rīgas ar airBaltic plānoti no 16. maija.

Rumānija

Rumānijas virtuvē jūtama izteikta daudzveidība, tanī pašā laikā tā saglabā savu raksturu. Rumānijas virtuvi galvenokārt ietekmējusi turku un vairāku Eiropas valstu virtuve. 

Rumāņu ēdienu pamatā ir dārzeņi, graudaugi, augļi, medus, piens, piena produkti, gaļa un medījumi.

Arī mămăligă ir bieži sastopams ēdiens Rumānijas ēdienkartē – tā ir no kukurūzas miltiem gatavota putra, līdzīga polentai. 

Foto: Shutterstock

Bet desertā izmēģini papanași - fritētus virtuļus, kas gatavoti ar biezpienu un pasniegti ar krējumu un ievārījumu.

Rumānijas galvaspilsētu Bukaresti mēdz dēvēt par “mazo Parīzi”, un tas nav bez iemesla! Ļaujies pilsētas kontrastu šarmam un bagātajai vēsturei vai dodies gastronomijas un dizaina piedzīvojumā vienlaikus, izbaudot tradicionālo rumāņu virtuvi un vīnus, apvienojot ar neierastu restorānu, krodziņu un kafejnīcu interjera un dizaina apskati. Lidojumus jaunā maršrutā no Rīgas uz Bukaresti no 1. maija sāks aviokompānija airBaltic.

Melnkalne

Tik mazai valstij kā Melnkalne tradicionālā virtuve ir ļoti bagātīga. Tā atšķiras arī ģeogrāfiski; piekrastes zonā ir Vidusjūras ietekmes, piemēram, jūras veltes, bet kalnu reģionā baudāmas sātīgākas maltītes ar senām tradīcijām.

Par Melnkalnes tradicionālo ēdienu tiek uzskatīta Brav u Mlijeku – jēra gaļa, kas gatavota pienā. Tāpat melnkalnieši īpaši lepojas ar Njeguši šķiņķi (Njegusi prosciutto) - šo gaļu var raksturot kā neticami tumšas cūkgaļas krāsas un intensīvas garšas kombināciju, kas liek justies tā, it kā jūs patiesi izjustu greznības garšu. 

Oriģinālais šķiņķis tiek iegūts kaltēs, kurām ir metru biezas akmens sienas. Šī unikālā Njeguši šķiņķa gatavošanas procesā, kas ilgst 15 dienas, ir nepieciešama īpaša sāls no piekrastes pilsētas Ulciņas un dižskābardis, lai gaļu kūpinātu uz nelielas uguns dienas laikā un pēc tam žāvēta naktī. 15. sālīšanas dienā gaļu nomazgā un pēc tam saspiež ar ūdens pilnām mucām.

Melnkalnes skaistā pilsēta Tivata apbur ar savu grezno promenādi, gleznainiem piekrastes skatiem un jahtu piestātni. Šeit ir izcils restorānu piedāvājums, plašas iepirkšanās un izklaides iespējas apvienojumā ar kultūrvēsturisko objektu daudzveidību padara šo pilsētu par pieprasītu un iekārojamu atvaļinājumu galamērķi. Lido no Rīgas uz Tivatu ar airBaltic vai izmanto tūroperatoru Novatours, Coral Travel un Join Up! ceļojumu piedāvājumus.

2023. gada vasaras sezonā lidosta “Rīga” piedāvā savienojumus ar vairāk nekā 100 tiešo regulāro un čartera lidojumu galamērķiem. Regulārus lidojumus no Rīgas nodrošina aviokompānijas airBaltic, AEGEAN, Finnair, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, Transavia, Turkish Airlines, Uzbekistan Airways un Wizz Air. Lidostas “Rīga” galamērķu karte pieejama šeit. Izvēlies kādu no šiem galamērķiem no lidostas "Rīga":

  • Albānija – Tirāna - ITAKA
  • Bulgārija – Burgasa – airBaltic, Novatours, Tez Tour
  • Horvātija – Dubrovnika, Rijeka, Splita - airBaltic
  • Serbija – Belgrada - airBaltic
  • Rumānija – Bukareste - airBaltic
  • Melnkalne – Tivata - airBaltic, Novatours, Coral Travel un Join Up!

Raksts tapis sadarbībā ar lidostu “Rīga”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu