Zviedrijas izpētes raķete avarējusi Norvēģijas teritorijā; Norvēģija ceļ iebildumus (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Norvēģijas Ārlietu ministrija otrdien pauda neapmierinātību par to, ka kaimiņvalsts Zviedrija nav nekavējoties informējusi par izpētes raķetes nogāšanos Norvēģijas teritorijā.

Raķete, kas pirmdien tika palaista no Esreindžas Kosmosa centra Kirunā, Zviedrijas ziemeļos, nogāzās Norvēģijā kalnos Molselvas apvidū desmit kilometru attālumā no tuvākās apdzīvotās vietas.

Neviens cilvēks nav ievainots, nekādi postījumi nav nodarīti.

"Šādas raķetes nogāšanās ir ļoti nopietns negadījums, kas var izraisīt nopietnus postījums," Oslo norādīja Ārlietu ministrija.

"Kad notiek šāds robežas pārkāpums, ir svarīgi, ka tie, kas ir atbildīgi, nekavējoties informē atbilstošās Norvēģijas varasiestādes pa pienācīgajiem kanāliem," uzsvēra ministrija.

Ar raķeti tika veikti eksperimenti bezsvara stāvoklī 250 kilometru augstumā.

Kā pirmdien apliecināja Zviedrijas Kosmosa korporācija, raķetes trajektorija bija nedaudz garāka un vairāk uz rietumiem, nekā tas bija rēķināts, un tā piezemējās pēc lidojuma pabeigšanas 15 kilometrus tālu Norvēģijas teritorijā.

Turpinās darbs pie raķetes kravas atgūšanas, pavēstīja korporācija.

Norvēģijas Ārlietu ministrija arī norādīja, ka atgūšanas darbiem nevajadzētu notikt bez Norvēģijas pilnvarojuma, kas nebija dots.

Norvēģijas Civilās aviācijas pārvalde apliecināja, ka tā par raķetes nogāšanos uzzinājusi pirmdien no Zviedrijas Kosmosa korporācijas paziņojuma medijiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu