9 Kaukāza kulta ēdieni: galamērķi trīs viesmīlīgo valstu virtuves izgaršošanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tatevosian Yana/Shutterstock

Kaukāzieši teicienu "katrs ciemiņš ir Dieva sūtīts" saprot tieši - tiek klāti gari galdi, kuri teju vai lūst no ēdienu pārbagātības: hačapuri, kutabi, baklava, hinkaļi, plovs, hašs, dolmas, uz iesma cepta gaļa – to visu nav iespējams ne apēst, ne atcerēties. Šoreiz dosimies gastronomiskā ceļojumā uz Gruziju, Armēniju un Azerbaidžānu, lai tu jau šodien pat iedvesmotos par sava nākamā atvaļinājuma galamērķi izvēlēties kādu no viesmīlīgajām Kaukāza valstīm.

Sadarbībā ar lidostu “Rīga” aicinām iepazīt trīs Kaukāza valstu tradicionālo virtuvju meistardarbus un uzzināt, kurp lidot un kādas ēstuves apmeklēt, lai tos nobaudītu.

Gruzija

Gruzīni māk izbaudīt – sauli, ainavas, vīnu, kopābūšanu un, protams, ēdienu. Maltīte pie galda teju ik reizi pārtop mazās dzīrēs ar dziesmām un tostiem, un trīs vai četras stundas paiet nemanot. Ja vēlies baudīt patiešām autentisku gruzīnu virtuvi, tad meklē nelielus ģimenes restorāniņus.

Hačapuri

Zem skanīgā "segvārda" slēpjas pīrāgs ar bagātīgu siera pildījumu. Šie savdabīgie siera pīrāgi Gruzijā parasti tiek baudīti starp maltītēm. Katrā valsts reģionā ir sava hačapuri recepte: vienuviet hačapuri gatavo no rauga mīklas, citā – no kārtainās mīklas, turklāt arī sieru izvēle ir atšķirīga. Hačapuri atšķiras arī pēc izskata. Tie var būt gan apaļi, gan kvadrāta vai pusmēness formā.

Foto: k_samurkas/shutterstock

Vieni no populārākajiem ir Adžārijas reģiona tradicionālie hačapuri, kas izceļas ar īpaši bagātīgu pildījumu un neparastu formu - tā līdzinās laivai, kuras kraukšķīgās maliņas var nolauzt un iemērkt sulīgā olas, staipīga siera un kausēta sviesta pildījumā, izbaudot kumosu pēc kumosa.

Kur nobaudīt: Klasisku adžāru hačapuri iesakām nogaršot Batumi kafejnīcā "Retro". Uz Batumi no Rīgas var nokļūt ar aviokompāniju airBaltic.

Mtsvadi

Daudziem Gruzijas virtuve maldīgi asociējas ar šašliku, bet pašiem gruzīniem šis vārds ir svešs. Jau kopš seniem laikiem Gruzijā uz atklātām oglēm grilēta gaļa tiek dēvēta par mtsvadi. Kaut Gruzijas atsevišķos reģionos vairāk iecienīts jēra vai aitas gaļas mtsvadi, tomēr biežāk to gatavo no cūkas.

Gruzīni tradicionāli šašlika marinēšanai izmanto trīs pavisam elementāras sastāvdaļas: sīpolus, maltus melnos piparus un sāli, tomēr katram gatavotājam ir savs knifs - kāds pievieno arī šļuku granātābolu sulas vai vīna, cits pēc apcepšanas sakrata zeltainos gaļas gabaliņus svaigi sagrieztos sīpolos un garšaugos, kur neiztikt bez gruzīnu virtuvē tik ļoti iecienītās kinzas.

Kur nobaudīt: Kā pārbaudītu vērtību iesakām Kutaisi ģimenes restorānu “At Home" (Sakhlshi). Kutaisi ir tūristu iecienīts galamērķis, kas no Rīgas ir vien četru stundu lidojumā, lidojot ar Wizzair.

Hinkaļi

Hinkaļi ir gardi un aromātiski lielpelmeņi gruzīnu gaumē. Tos var ēst gan vārītus, gan ceptus. Hinkaļus tradicionāli ēd ar rokām, turot tos aiz mīklas "kātiņa" un izsūcot gardo, aromātisko buljonu, bet pelmeņa "kātiņu" atstājot uz šķīvja.

Kur nobaudīt: Ar airBaltic no Rīgas aizlidojot uz Tbilisi, dodies mieloties ar hinkaļiem uz restorānu "Maspindzelo".

Azerbaidžāna

Šajā valstī īstā dzīve sākas vakaros, kad ģimene, radi un draugi sasēžas pie bagātīgi klāta galda. Kūp tēja, vecāki vīri spēlē domino vai nardus, skan čalas un smiekli, bet visam pa vidu – ēdiena aromāts. Daudz maizes, daudz riekstu un žāvētu augļu, medū un kārtainajā mīklā slīkstošu saldumu. Un daudz gaļas – kā jau musulmaņi, azerbaidžāņi gatavo liellopa un jēra gaļu. Azerbaidžānas nacionālie ēdieni ir spējuši saglabāt savu oriģinālo garšu un sastāvdaļas daudzu gadsimtu garumā. Turklāt daudzi no tiem, kā, piemēram, - plovs un dolma - iedzīvojušies arī citu tautu virtuvēs.

Dolma

Dolma ir marinētās vīnogu lapās pildīta malta jēra vai liellopa gaļa, kas papildināta ar rīsiem, dažādiem garšaugiem, reizēm arī riekstiem, žāvētām plūmēm. Azerbaidžāņu ģimenes vīnogu lapas nereti ievāc pašu dārzā un sāla vai marinē, lai vēlāk izmantotu dolmas gatavošanai, līdzīgi kā mēs izmantojam kāpostu lapas.

Dolma un tās tuvi radinieki ir iecienīts ēdiens daudzās Kaukāza un Austrumu zemēs, taču tieši azerbaidžāņu dolmas gatavošanas tradīcijas ir iekļautas UNESCO nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā – un kā nu ne, jo dolma ir viens no azerbaidžāņu iecienītākajiem ēdieniem, bez kura šajā valstī nav iedomājami nevieni lielāki godi.

Kur nobaudīt: Dolmu iesakām nogaršot Baku restorānā "Dolma". Uz Azerbaidžānas galvaspilsētu no Rīgas var nokļūt ar aviokompāniju airBaltic

Kutabs

Kutabs ir viens no senākajiem azerbaidžāņu virtuves ēdieniem – plāns stingras mīklas plācenis ar pildījumu, kas pāris minūtes cepts uz sausas, karstas pannas. Tiek uzskatīts, ka tieši no azerbaidžāņu saimniecēm šo ēdienu savulaik aizņēmušies kaimiņi – kutaba “radinieki” ir turku goclemes, čerkesu halivas un mums labi zināmie Krimas tatāru čebureki.

Kur nobaudīt: Ja vēlies nobaudīt šo azerbaidžāņu tradicionālās virtuves lepnumu, lido uz Baku un apmeklē restorānu “Sumakh”.

Plovs

Azerbaidžānas plovu nevajag salīdzināt ar citu tautu ploviem, jo tas ir pavisam citādāks. Interesanti, ka šajā valstī pastāv vairāk nekā četrdesmit dažādu plovu – jēra, vistas, žāvētu augļu un riekstu, pupiņu un citi. Īpaši krāšņs plovs izskatās, kad tiek gatavots, piemēram, ķirbī vai mīklas kažokā – šo versiju, kas ir viena no populārākajām Azerbaidžānā, dēvē par šaha plovu, jo tas pēc formas atgādina valdnieka kroni. Šaha plovam ir ne tikai neparasts nosaukums, bet arī īpaša gatavošanas maniere.

Foto: Eldar Farz/Shutterstock

Kur nobaudīt: Lai nogaršotu patiešām izcilu šaha plovu, no Rīgas dodies uz Baku un apmeklē ģimenes muzejrestorānu “Shirvanshah”.

Armēnija

Armēnijas virtuve ir viena no vecākajām visā Aizkaukāzā. Tās pirmsākumi meklējami jau pirms vairāk nekā 2,5 tūkstošiem gadu. Neskatoties uz valsts sarežģīto vēsturi, armēņi ir godam spējuši saglabāt savas bagātīgās kulinārijas tradīcijas. Var pavisam droši apgalvot, ka Armēnijas virtuves pērles ir īsta dāvana ikvienam gardēdim. 

Hašs

Armēņu hašs pamatoti tiek uzskatīts par vienu no senākajiem Kaukāza virtuves ēdieniem. Šī vienkāršā gaļas un subproduktu zupa, kam pievieno daudz zaļumu - pētersīļus, selerijas, koriandru, kā arī ķiplokus un piparus. Sātīgais un gardais hašs tradicionāli bija nabaga ļaužu ēdiens, ko parasti pasniedza brokastīs, lai uzņemtu enerģiju un spēku grūtajiem dienas darbiem, un remdētu sātu līdz pat vakaram. Tāpat šī zupa Armēnijā ir izslavēts pretpaģiru līdzeklis, tāpēc nereti tiek pasniegta gan kāzu otrajā dienā, gan arī bērēs.

Gatavošanas process ir ļoti darbietilpīgs un aizņem teju visu dienu, jo hašu vāra apmēram astoņas stundas. Zupas gatavību nosaka fakts, ka skrimšļi un gaļa krīt nost no kauliem. Armēņi hašu tradicionāli pasniedz ar lavašu, ķiplokiem, redīsiem, zaļumiem un asajiem pipariem.

Kur nobaudīt: Ja vēlies nobaudīt autentisku hašu, viena no labākajām tā versijām ir meklējama Erevānas tavernā “Yerevan”. Uz Armēnijas galvaspilsētu no Rīgas var nokļūt ar aviokompāniju airBaltic.

Baklava

Baklava jeb pahlava ir tradicionāls armēņu deserts, kas ir zināms un iecienīts visā pasaulē. Baklavas pirmsākumi meklējami Bizantijas impērijā. Osmaņu impērijas laikos recepte tika uzlabota, un tieši šī versija ir pamatā mūsdienu armēņu baklavas receptūrai.

Šis leģendārais konditorejas izstrādājums tiek gatavots, pildot plānas folo mīklas kārtas ar sasmalcinātiem riekstiem, piemēram, pistācijām, mandelēm vai lazdu riekstiem un saldinot ar sīrupu vai medu.

Kur nobaudīt: Lai panašķētos ar patiešām izcilu baklavu, dodies uz Erevānas “Anteb”, kur nopērkami ne vien tradicionālie armēņu saldumi, bet arī nobaudāmi armēņu virtuves ēdieni. 

Ļuļa kebabs

Ļuļa kebabs – uz iesmiem grilētas maltās gaļa – ir viens no pazīstamākajiem kebaba veidiem. Sulīgās gaļa, papildināta ar gardu mērci, grilētiem tomātiem un pasniegta uz silta lavaša, teju vai kūst mutē. Grūti pateikt, kuras valsts virtuvei piedēvēt ļuļa kebaba pirmatklājējas godu, jo šo delikatesi var nobaudīt, gan ceļojot pa Balkānu pussalu, gan daudzviet Āzijā un, protams, Kaukāzā, tostarp arī Armēnijā kur ļuļa kebabs ir īpaši populārs.

Interesani, ka ļuļa kebabu maltā gaļa nav tāda kā kotletēm, jo tai netiek pievienotas ne olas, ne pienā mērcēta maize. Gaļa tiek samalta un sajaukta ar smalcinātiem sīpoliem, garšaugiem un garšvielām. Masai jābūt vijīgai un to jāmāk pareizi formēt, lai gaļa cepšanas laikā nekristu nost no iesmiem. Turklāt, lai kebabi būtu ne vien gardi, bet arī izskatītos apetītlīgi, ir jābūt arī grilēšanas virtuozam – un tā nu ir lieta, ko armēņi pieprot.

Kur nobaudīt: Erevānas amēņu restorānā “Tumanyan Khinkali”, kas atrodas četrarpus stundu lidojumā no Rīgas.

***

2023. gada vasaras sezonā lidosta “Rīga” piedāvā savienojumus ar vairāk nekā 100 tiešo regulāro un čartera lidojumu galamērķiem. Regulārus lidojumus no Rīgas nodrošina aviokompānijas airBaltic, AEGEAN, Finnair, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, Transavia, Turkish Airlines, Uzbekistan Airways un Wizz Air. Lidostas “Rīga” galamērķu karte pieejama šeit. No lidostas "Rīga" ir pieejami trīs dažādi galamērķi Gruzijā:

  • Batumi – airBaltic;
  • Kutaisi – Wizz Air;
  • Tbilisi – airBaltic.

Kā arī vēl divi garšīgi galamērķi Kaukāza reģiona valstīs:

  • Armēnija, Erevāna – airBaltic;
  • Azerbaidžāna, Baku – airBaltic.

Raksts tapis sadarbībā ar lidostu “Rīga”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu