Nākotne ar Krieviju nav iespējama līdz kara noziedznieku notiesāšanai, uzsver Igaunijas prezidents

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas prezidents Alars Kariss
Igaunijas prezidents Alars Kariss Foto: Ieva Leiniša / LETA

Nākotne ar Krieviju nav iespējama līdz kara noziedznieki ir tiesāti, šodien Saeimā uzrunājot deputātus, sacīja Igaunijas prezidents Alars Kariss.

Kariss savā runā uzsvēra Krievijas izraisītā kara nežēlību, norādot, ka patlaban svaru kausos ir ne tikai Ukrainas liktenis, bet arī tas, kādā pasaulē turpmāk dzīvosim. Latvija un Igaunija dara visu, lai sabiedrotie un partneri būtu aizvien moži palīdzībā Ukrainai. Tāpat, Igaunijas prezidenta ieskatā, jādara viss, lai pārliecinātu šaubīgās valstis, ka uz spēles ir arī viņu liktenis.

Buča un Izjuma ir Krievijas genocīda simboli, uzsvēra Kariss. Pēc prezidenta vārdiem, nesen izdotais Starptautiskās krimināltiesas aresta orderis ir spēcīgs un nepieciešams solis, lai tiesātu Krievijas vadību, kas ir rosinājusi pret Ukrainu vērsto teroru un genocīdu.

Mērķis un pamatuzdevums ir pieprasīt šo aresta rīkojuma izpildi visās Starptautiskās krimināltiesas dalībvalstīs, jo uz to izpildi balstīta pasaules kārtība ir vispasaules miera pamats, uzskata Kariss.

''Mums nav iedomājams, ka kara noziedznieki varētu nesodīti staigāt apkārt, un tiesības uz taisnīgumu vērtējoša starptautiska sabiedrība neko šajā saistībā nedarītu. Tas būtu morāls un tiesisks sabrukums,'' sacīja Igaunijas prezidents.

Pēc prezidenta vārdiem, ir skaidri jānosaka miera uzstādījumi. Pirmkārt, Krievijai jāatzīst valstu teritoriālā nedalāmība un suverenitāte. Otrkārt, jāizslēdz agresija kā politikas veidošanas iespēja nākotnē. Treškārt, jānoliedz ietekmes sfēras un "pelēko" ietekmes sfēru izvēršana. Piektkārt, jāsaglabā Eiropas Savienībai un NATO balstīta drošības un vērtību telpa.

Vienlaikus Kariss pauda prieku un atbalstu par Latvijas lēmumu atjaunot obligāto militāro dienestu. Viņaprāt, tas vairāk nodrošinās Latvijas valsts aizsardzību caur lielāku rezervistu armiju un plašāku pilsoņu iesaisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu