Beidzot atrasts gadsimtu senas eksperimentālās zemūdenes vraks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemūdene "Defender"
Zemūdene "Defender" Foto: AP/Scanpix

1907. gadā miljonārs Saimons Leiks radīja kaut ko tādu, kas, kā viņš uzskatīja, uz visiem laikiem izmainīs militāro kuģniecību, – zemūdeni “Defender”. Viņš to bija aprīkojis ar riteņiem, lai tā varētu pārvietoties pa jūras dibenu, kā arī tai bija lūka nirējiem. Savu izgudrojumu viņš centās pārdot ASV flotei.

Viņam tas viss gan neizdevās, un zemūdene beigu beigās nogrima. Tagad, vairāk nekā gadsimtu vēlāk, tā beidzot ir atrasta.

Kā vēstīts ziņu izdevumā “Associated Press”, zemūdeni Longailendas jūras šaurumā atrada profesionāls nirējs Ričards Saimons. Viņu jau sen aizrāva zemūdenes vēsture, jo viņš šajā reģionā uzauga. Atrast zemūdenes vraku viņam izdevās, izmantojot hidrolokatoru, zemūdens kartes un valsts savāktos datus. Zemūdene atradās aptuveni 45 metru dziļumā.

Zemūdenes "Defender" radītājs Saimons Leiks
Zemūdenes "Defender" radītājs Saimons Leiks Foto: AP/Scanpix

“Defender” zemūdene jau sen bija niršanas entuziastu iekārots mērķis. Lai arī tā neguva gaidīto atzinību, tomēr palīdzēja zemūdenēm attīstīties līdz tādām, kādas mēs tās pazīstam šodien.

Kad Leikam neizdevās piesaistīt finansējumu un valsts atbalstu, viņš savu zemūdeni centās piedāvāt glābējiem kā glābšanas transportlīdzekli, tomēr arī tad iznākums bija neveiksmīgs. Beigu beigās viņš savu zemūdeni pameta novārtā. 1933. gadā tā par 500 dolāriem tika pārdota Konektikutas kuģu būvētavai, savukārt 1946. gadā to nogremdēja ASV flote.

Ričards Saimons pie zemūdenes vraka
Ričards Saimons pie zemūdenes vraka Foto: AP/Scanpix

Zemūdenes atradējs nu plāno izpētīt un safotografēt zemūdenes atrašanās vietu, ko viņš pagaidām plašākai sabiedrībai neatklāj, lai izvairītos no tā, ka to izpostīs dārgumu mednieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu