"Nav vajadzīgi Briseles uzstādījumi." Saeima nediskutēs par Stambulas konvencijas pieņemšanu (54)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vardarbība. Ilustratīvs attēls.
Vardarbība. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Ceturtdien, 27. aprīlī, Saeimas darba kārtībā netika iekļauts ''Progresīvo'' frakcijas priekšlikums Ministru kabinetam nekavējoties virzīt parlamentam ratifikācijai Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju.

Stambulas konvencijas ratifikācijas jautājums atkal kļuvis aktuāls pēc nežēlīgajiem notikumiem pagājušajā nedēļā Jēkabpils novadā, kur sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

"Progresīvie" norāda, ka Eiropas Parlaments prasa Eiropas Savienībai (ES) rīkoties saskaņā ar ES Tiesas atzinumu un ratificēt Stambulas konvenciju, tā kā Stambulas konvencija joprojām ir starptautiskais standarts un galvenais instruments, lai izskaustu ar dzimumu saistītu vardarbību, tostarp vardarbību ģimenē.

Eiropas Parlamenta deputāti stingri nosodījuši dažu dalībvalstu mēģinājumus atcelt jau veiktos pasākumus Stambulas konvencijas īstenošanai un aicina pilnībā īstenot konvenciju.

Deputāts Andris Šuvajevs (P), aicinot parlamentāriešus atbalstīt ieceri, retoriski vaicāja, vai 14. Saeima nostāsies varmāku vai vardarbības upuru pusē. Viņš uzsvēra, ka Stambulas konvencijas ratifikācija ir jebkura atbildīga, tālredzīga un eiropeiski domājoša likumdevēja pienākums.

Starp Eiropas Savienības valstīm Latvija ir pārliecinoši pirmajā vietā noslepkavoto sieviešu skaita ziņā. Bet katra ceturtā sieviete un katrs piektais vīrietis norāda uz seksuālas vai fiziskas vardarbības pieredzi pieaugušā vecumā, sacīja Šuvajevs, uzsverot, ka tie ir dramatiski skaitļi, un tā ir politiķu atbildība šo statistiku mainīt.

Opozīcijas deputāts minēja iemeslus, kāpēc ratifikācija ir nepieciešama.

Stambulas konvencija paredz nodrošināt viegli pieejamu krīzes centru medicīniskajai un tiesu ekspertīzei, traumu atbalstam un cietušo konsultēšanai.

Pēc Šuvajeva vārdiem, daudzās valstīs, arī Latvijā, šādi atbalsta centri nav viegli pieejami vardarbības un izvarošanas upuriem.

Vēl viens no svarīgākajiem ieguvumiem ir profesionāļu apmācība, ar kuras palīdzību varētu labāk reaģēt uz vardarbības veidiem pret sievietēm un savaldīšanas rīkojuma piemērošanu. Deputāts pieļauj, ka, iespējams, tieši šis aspekts būtu bijis svarīgs Jēkabpils slepkavības kontekstā.

Šuvajeva ieskatā konvencijas ratificēšana nozīmētu, ka likumdošana, kas skar vardarbības profilaksi, upuru aizsardzību, varmāku notiesāšanu, tiktu sistematizēta un vardarbības upuriem nodrošinātu lielāku taisnību.

Tāpat, ja tiktu ratificēta konvencija, Latviju vērtētu ekspertu grupa, kas uzraudzītu nolīguma īstenošanu, pamatojoties uz pušu ziņojumiem un valstu apmeklējumiem, kā arī Stambulas konvencijas pieņemšana nozīmētu pienākumu atvēlēt budžeta līdzekļus šo mērķu īstenošanai, uzskata deputāts.

Savukārt ''Latvija pirmajā vietā'' deputāts Ainārs Šlesers sacīja, ka sievietes ir jāaizstāv vienmēr, tam nav vajadzīga Stambulas konvencija vai Briseles uzstādījumi.

Tāpat deputāts pauda pārsteigumu par to, ka jānotiek Latvijā traģiskam notikumam, lai tiesībsargājošās struktūras sāktu strādāt.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu