Francijas iebildumu dēļ kavējas munīcijas piegādes Ukrainai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Francijas iebildumu dēļ iestrēdzis Eiropas Savienības (ES) ierosinājums par kopīgu munīcijas iepirkumu Ukrainas armijai, piektdien paziņojusi poļu finanšu ziņu vietne "money.pl".

Domstarpības saistītas ar ES iniciatīvu bloka dalībvalstīm par miljardu eiro kopīgi iepirkt nodošanai Ukrainai 155 mm artilērijas šāviņus.

Eiropā lielākais šāda tipa munīcijas ražotājs ir Polija, bet šādi šāviņi tiek ražoti arī Vācijā un Francijā, vēsta aģentūra PAP.

Taču Vācija šo ražošanu nodevusi Lielbritānijai, kas vairs nav ES dalībvalsts.

Savukārt Francija uzstāj, lai bloks finansētu tikai tādas munīcijas iepirkšanu, kas ražota ES.

"Viņi vēlas 100% ES piegāžu ķēdi," televīzijas kanālam "Euronews" izteicies kāds diplomāts, paužot nožēlu par "bezgalīgajiem francūžu labojumiem".

Ņemot vērā to, ka plāna īstenošanai nepieciešams visu 27 dalībvalstu atbalsts, Francijas iebildumi liedz pieņemt galīgo lēmumu, norāda "money.pl".

Citas dalībvalstis cer, ka pašreizējā prezidējošā valsts Zviedrija, spēs "plānu glābt", taču Francija no saviem iebildumiem, kas "pamatā vērsti pret Vāciju un tās munīcijas fabrikām Lielbritānijā", neatkāpjas, atzinis kāds ES diplomāts.

Viņš piebildis, ka

karš turpinās un Ukrainai munīcija steidzami nepieciešama, taču "panāk vienošanos ar Franciju, izrādās, ir pilnīgi neiespējami".

"Tas ir apkaunojums," aģentūrai PAP atzinis diplomāts.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu