Īsi pirms ietriekšanās Mēnesī Japānas zonde iemūžina Zemes lēktu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ispace / Twitter

Dažas dienas pirms Japānas Mēness zonde “Hakuto-R” nogāzās uz Mēness, tā uzņēma patiesi daiļu mūsu planētas fotogrāfiju, kas nedaudz atgādina slaveno “Apollo 8” astronautu uzņemto Zemes lēktu. Attēlā arī redzama Mēness ēna, kas šķērso Austrāliju. Pilns Saules aptumsums tur bija vērojams 20. aprīlī.

“Hakuto-R” kosmosā devās pagājušā gada decembrī ar “SpaceX” raķeti “Falcon 9”. Japānas privātā kosmosa uzņēmuma “ispace” pirmajai misijai bija jākļūst par pirmo reizi, kad uz Mēness nolaidies komerciālais kosmosa kuģis. Diemžēl tas neizdevās.

Pagājušajā nedēļā zonde centās nolaisties uz Mēness, jo pēc 1,4 miljonus kilometru gara ceļa beidzot bija sasniegusi vajadzīgo pozīciju Mēness orbītā. Tomēr, zondei sākot 100 kilometru garo nosēšanās ceļu, pēkšņi tika zaudēti sakari ar to. Pēc dažām saspringtām minūtēm astronomi uz Zemes secināja, ka zonde ir nogāzusies uz Mēness.

“Mums jāpieņem, ka nespējām pabeigt nolaišanos uz Mēness virsmas,” tiešraidē paziņoja kompānijas “ispace” dibinātājs un valdes loceklis Takeši Hakamada.

Vēlākās analīzes atklāja, ka, visticamāk, zonde nespēja pietiekami samazināt ātrumu nolaižoties un ietriecās Mēness virsmā.

“Hakuto-R” nav pirmais privātais kosmosa kuģis, kas nogāzies uz Mēness. 2019. gadā Izraēlas zonde “Beresheet” ietriecās Mēness virsmā pēc tam, kad sabojājās tās žiroskops.

Par laimi, pirms “Hakuto-R” nogāšanās tā no Mēness orbītas paspēja uzņemt visai iespaidīgus attēlus un sniegt vērtīgu informāciju, kas noteikti palīdzēs nākotnes misijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu