Sātīgā Vācija: desas, desiņas un kas slēpjas aiz nosaukuma "debesis, zeme, elle" (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Aizceļojis uz Vāciju, noteikti nepaliksi neēdis. Vācu tradicionālajā virtuvē bieži sastopami gaļas ēdieni, jo īpaši desas, taču ir pilsētas, kurās lielā cieņā ir zivis. 

Berlīne

Vācijas galvaspilsēta Berlīne pārsteidz ar daudzām un dažādām izklaides iespējām un apskates objektiem, tāpēc, lai izbaudītu pilsētu ar pilnu krūti, vislabākais veids, kā iestiprināties un uzņemt spēkus jauniem iespaidiem, ir kāda no "street food" maltītēm.

Divi populārākie “street food” ēdieni ir slavenais Mustafa's Gemüse Kebap un Currywurst.

Foto: Shutterstock

Šīs slavenais Berlīnes kebabs ir īpašs ar svaigi grauzdētu maizīti un mājās gatavotu mērci – jogurta, ķiploku vai pikanto. Pieminēšanas vērta ir arī vistas gaļas kvalitāte, taču tas, kas padara šo kebabu īpašu, ir fritētie dārzeņi – paprika, burkāni, cukīni un pat kartupeļi.

Kebabs ir gaidīšanas vērts (rindā var nākties pavadīt pat pusotru stundu!), taču, ja vēlies ko nobaudīt nekavējoties, tad izvēlies Berlīnes tradicionālo Currywurst – cūkgaļas desiņu ar karija kečupu. Sātīgākai maltītei – baudi to ar frī kartupeļiem.

"Karijvurstu" izgudroja Herta Hoivere – Berlīnē 1949. gadā, kad viņa no Lielbritānijas karavīriem Vācijā dabūja kečupu (vai, iespējams, Vusteršīras mērci) un karija pulveri. Viņa sajauca šīs divas sastāvdaļas ar citām garšvielām un pasniedza kopā ar ceptu cūkgaļas desiņu.

Berlīne no Rīgas ir vien pusotras stundas lidojuma attālumā, un lidojumi ir katru dienu! Dodies uz Vācijas galvaspilsētu ar airBaltic vai Ryanair.

Diseldorfa

Arī Diseldorfā populāri ir ielu ēdieni, taču vērts nobaudīt Rheinischer Sauerbraten. Sauerbraten jeb "skābais" cepetis tradicionāli tika gatavots no zirga gaļas, bet tagad to aizstāj ar liellopa, cūkas, brieža vai jēra gaļu.

Šis ēdiens īpašs ar to, ka pirms cepšanas gaļa vairākas dienas tiek marinēta etiķī, vīnā, garšvielās un zaļumos, kas padara to sulīgu un tik mīkstu, ka gaļa gluži vai kūst mutē.

Foto: Shutterstock

Diseldorfā šim ēdienam pievieno cukuru, biešu sīrupu un rozīnes un pasniedz ar ābolu mērci, kartupeļu klimpām un kāpostiem. 

Arī Diseldorfa ir vien divu stundu lidojuma attālumā no Rīgas - uz turieni dodies ar airBaltic!

Frankfurte

Uz Frankfurti baudīt Frankfurtes desiņas!

Frankfurter Würstchen jeb Frankfurtes desiņas ir tvaicētas cūkgaļas desas. Lai iegūtu Frankfurtes nosaukumu tām ir jābūt ražotām vai nu Frankfurtē, vai tās apkārtnē.

Tradicionāli desiņas pasniedz ar maizi vai kartupeļu salātiem, bet vietām arī ar skābētiem kāpostiem.

Lielākajai daļai cilvēku patīk desiņas baudīt ar sinepēm vai kečupu, bet bieži vien tās tiek pasniegtas ar mārrutkiem.

Foto: Shutterstock

Tāpat pieminēšanas vērts ir vāciešu tradicionālais dzēriens Apfelwein – šis alkoholiskais dzēriens līdzinās sidram, bet garšā tomēr ir būtiskas atšķirības. Tam ir skāba pēcgarša, kas rodas no tā ražošanā izmantoto ābolu daudzveidības.

No Rīgas uz Frankfurti var nokļūt, lidojot ar airBaltic vai Lufthansa.

Hamburga

Gana gaļas ēsts – ja uz Hamburgu, tad pēc Fischbrötchen - šī pieticīgā zivju maizīte ir īsta delikatese, kuras pievilcība slēpjas vienkāršībā. Sviestmaizi parasti gatavo ar marinētu siļķi, sīpoliem, marinētiem gurķiem un remulādes mērci.

Foto: Shutterstock

Taču, ja kārojas ko sātīgāku, tad Finkenwerder Scholle būs tieši laikā - šis tradicionālais zivju ēdiens ir nosaukts pēc Hamburgas rajona, kas kādreiz bija zvejnieku ciemats. Jūras zeltplekste (Scholle) tiek cepta vai fritēta ar bekonu, sīpoliem un garnelēm no Ziemeļjūras. Jūras zeltplekste ir viena no populārākajām zivīm Ziemeļvācijā un agrāk bija galvenā fish & chips sastāvdaļa.

Skaistā Hamburga ar vairāk nekā 2300 pilsētas kanālu un tiltu tevi jau gaida - no lidostas "Rīga" var turp nokļūt ar airBaltic.

Hannovere

Ja kārojas ko saldāku, tad izmēģini Hannoveres tradicionālo desertu Welfenpeise. Šis pudiņš nosaukts Velfenu jeb Gvelfu vārdā, kas savulaik bija viena no Eiropas varenākajām dinastijām, un to krāsas bija dzeltenā un baltā, tāpat kā šim kārtainajam desertam, kas sastāv no divām daļām – viena ir balta, bet otra dzeltena.

Foto: Shutterstock

Baltā daļa tiek gatavota no olu baltuma, kukurūzas cietes, piena, vaniļas, cukura un sāls. Gatavo kārtu lej stikla bļodā un ļauj atdzist. Savukārt dzelteno daļu gatavo no olu dzeltenuma, cukura, citronu sulas, sausa baltvīna un kukurūzas cietes. To visu izberž caur sietu un lej pa virsu baltajai pamatnei. Vienkārši, bet gardi!

Hannovere ir jauns airBaltic galamērķis - ieplāno savu ceļojumu!

Ķelne

Himmel und Erde ir ir tradicionāls vācu ēdiens, kura izcelsme ir meklējama jau 18. gadsimtā. Burtiskā tulkojumā ēdiena nosaukums nozīmē Debesis un Zeme, kas atvasināts no kartupeļu vecvārda – Erdapfel. Šo piedevu, ko nobaudīt Ķelnē, veido kartupeļu biezenis apvienojumā ar ābolu mērci.

Foto: Shutterstock

Visbiežāk to pasniedz pie gaļas ēdieniem, taču, ja vēlies ievērot vietējās tradīcijas, ēd to ar asinsdesu - tādā gadījumā ēdienu dažreiz dēvē par Himmel, Erde und Höllen (debesis, zeme un elle).

Ryanair piedāvā lidojumu no Rīgas uz Ķelni divas reizes nedēļā.

Memmingena

Teju visās Memmingenas kafejnīcu ēdienkartēs atradīsi Schweinshaxe - ceptu cūkgaļas stilbu. Gaļa nereti tiek marinēta vairākas dienas, reizēm pat nedēļu. Pēc tam to gatavo zemā temperatūrā, parasti - atkarībā no izmēra - divas līdz trīs stundas. Kā piedevas tiek piedāvātas kartupeļi vai skābēti kāposti.

Foto: Shutterstock

Arī uz Memmingenu var nokļūt, izmantojot Ryanair, - lidojumi no Rīgas tiek nodrošināti divas reizes nedēļā.

Minhene

Arī Minhenē lielā cieņā ir desas. Noteikti nobaudi vietējo lepnumu tvaicētās baltās desiņas jeb Weisswurst, kas gatavotas no teļa un cūkas gaļas, bekona un dažādām garšvielām.

Leģenda vēsta, ka Weisswurst 1857. gadā izgudroja bavāriešu kroga īpašnieks Zeps Mozers. Viņš saviem viesiem gatavoja Bratwurst, bet, kad saprata, ka viņam vairs nav pāri palikušas aitas zarnas, nolēma izmantot cūku zarnas, kas ir ciešākas un lielākas. Cepot apvalks plīsa, tāpēc viņš nolēma desiņas uzvārīt. Kroga apmeklētāji šādu tehniku atzina par labu esam, un tā dzima Weisswurst.

Foto: Shutterstock

Tāpat Minhene ir slavena ar Brez’n jeb kliņģeri! Tas ir viens no ēdieniem, bez kura vietējie nevar iedomāties savu ikdienu. Autentiskiem vācu kliņģeriem ir sālīta garoziņa – tie ir kraukšķīgi no ārpuses un mīksti iekšpusē. Kastaņbrūnais spīdums un izteiktā garša ir tā, kas neatstāj vienaldzīgu nevienu.

Parasti kliņģerus pirms cepšanas pārkaisa ar rupjiem sāls graudiņiem, taču bieži lietotas alternatīvas ir sezama, anīsa, magoņu, saulespuķu, ķirbja vai ķimeņu sēklas.

No Rīgas uz Minheni var ceļot ar airBaltic! 

Štutgarte

Esot Štutgartē, noteikti jānobauda maultašas jeb Maultaschen. Saskaņā ar leģendu, tās izgudroja mūki, gavēņa laikā mēģinot apmānīt Kungu, paslēpjot gaļu mīklas loksnēs. Mūsdienās šos ar gaļu pildītos "pelmeņus" var nobaudīt teju visā Štutgartē, un tos pārdod arī līdzņemšanai.

Foto: Shutterstock

Vēl par šīs pilsētas tradicionālajiem ēdieniem tiek uzskatīti Spätzle (miltu klimpas), Zwiebelrostbraten (cepetis un sīpoli) un Flädlesuppe (zupa ar garajiem makaroniem).

Uz šo skaisto Vācijas pilsētu no Rīgas var aizceļot ar airBaltic.

2023. gada vasaras sezonā lidosta “Rīga” piedāvā savienojumus ar vairāk nekā 100 tiešo regulāro un čartera lidojumu galamērķiem. Regulārus lidojumus no Rīgas nodrošina aviokompānijas airBaltic, AEGEAN, Finnair, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, Transavia, Turkish Airlines, Uzbekistan Airways un Wizz Air. Lidostas “Rīga” galamērķu karte pieejama šeit. Ja vēlies iepazīt Vācijas piedāvātās garšas, izvēlies kādu no šiem galamērķiem no lidostas "Rīga":

  • Berlīne – airBaltic un Ryanair
  • Diseldorfa – airBaltic
  • Frankfurte – airBaltic un Lufthansa
  • Hamburga – airBaltic
  • Hannovere – airBaltic
  • Ķelne – Ryanair
  • Memmingena – Ryanair
  • Minhene – airBaltic
  • Štutgarte - airBaltic

Raksts tapis sadarbībā ar lidostu “Rīga”. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu