Kubā protestē pret valdību

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņi no video

Kubas austrumos nedēļas nogalē notikuši protesti pret valdību, kas ir rets notikums šajā komunistu pārvaldītajā valstī.

Simtiem protestētāju sestdienas vakarā sapulcējās pie Komunistiskās partijas biroja Kaimanerā, skandējot "Brīvību! Brīvību!", liecina sociālajos medijos publiskotie video.

Valdību kritizējošais interneta medijs "14ymedio" vēstīja, ka Iekšlietu ministrija norīkojusi īpašos spēkus tikt galā ar protestiem.

"Mēs pieprasām, lai tiktu ievērotas pilsoņu tiesības uz miermīlīgiem protestiem. Mēs prasām no Komunistiskās partijas politiskās, ekonomiskās un sociālās izmaiņas, kas valstij ir nepieciešamas. Represijas nevar būt atbilde uz pašreizējo izmisuma situāciju," tviterī pēc protestiem paziņoja cilvēktiesību organizācija "Cuban Observatory for Human Rights".

Organizācija "Netblocks", kas seko līdzi tīmekļa ierobežojumiem, ziņoja, ka protestu laikā Kubā bijusi traucēta interneta darbība.

"Prezidenta Migela Diasa-Kanela vardarbīgie drošības spēki dara vienīgo, ko prot: apspiež cilvēkus un pārkāpj cilvēktiesības," tviterī norādīja organizācijas "Amnesty International" reģionālā direktore Ērika Gevara Rosa.

Viņa arī publicēja video, kurā redzams, kā policisti aizved protestētājus.

Pēc masu protestiem 2021.gada 11.jūlijā simtiem demonstrantu tika piespriesti cietumsodi.

62 gadus vecais Diass-Kanels 2018.gadā kļuva par Kubas pirmo civilo līderi pēc gandrīz 60 gadus ilgās brāļu Kastro hegemonijas. Lai gan jaunais prezidents uzņēma kursu uz piesardzīgu ekonomikas liberalizāciju, viņš solīja "vienmēr aizsargāt" Kubas Komunistisko partiju.

Kanela-Diasa pirmos piecus gadus prezidenta amatā iezīmēja lielākā ekonomikas krīze pēdējos 30 gados un plaši kritizēta reakcija uz valdības pretinieku protestiem, kuras dēļ ASV pastiprināja sankcijas pret Kubu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu