VIDEO ⟩ "Aiz priekškara": kā Krievijas propagandisti reaģēja uz dronu uzbrukumu Kremlim (2)

Foto: Pilt videost
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Aizvadītajā nedēļā krievu propagandisti beidzot saņēma ilgi gaidīto ārējo katalizatoru savām ideoloģiskajām vārdu kaujām. Proti, naktī uz 3.maiju Kremlim uzbruka divi droni. Lieliskāku dāvanu Kremļa ideologiem - dažādiem politologiem, militārajiem ekspertiem, publicistiem un citiem "pareizās" nostājas proponētājiem - grūti iedomāties. Protams, tūdaļ tika paziņots, ka ar droniem Kremlim uzbrukusi Kijiva, taču trieciena pavēli devušas ASV.

Krievijai rokas beidzot esot atraisītas

Propagandisti aizgūtnēm kliedza, ka notikušais ir bijis uzbrukums Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, lai viņu nogalinātu, lai gan visiem labi zināms, ka Putins Kremlī pastāvīgi neuzturas.

Tāpat prokremliskie ideologi uzsvēra, ka līdz ar šo uzbrukumu Ukraina ir uzskatāma par teroristisku valsti un tās prezidents Volodimirs Zelenskis ir kļuvis par leģitīmu mērķi. Teju visas televīzijas raidījumu štata "runājošās galvas" paziņoja, ka visa Ukrainas politiskā un militārā vadība ir jānoslauka no zemes virsas.

Tāpat tika vairākkārtīgi atkārtoti Putina runasvīra Peskova vārdi, ka Krievija uz šo dronu uzbrukumu atbildēs tad un tādā veidā, kā tā uzskatīs par vajadzīgu.

Propagandisti, protams, aicināja uz "ļoti nežēlīgu un strauju atbildi". Dažādi militāristi ar neslēptu prieku paziņoja, ka šis uzbrukums esot atraisījis rokas Krievijai un nu vairs kodolieroču lietošana neesot tabu.

Proti, kodoltrieciens pa Kijivu būtu pilnībā attaisnojams. Vienlaikus visi propagandisti uzsvēra - ja mēs neatbildēsim, tad Rietumi uzskatīs, ka mums nav sarkano līniju un viņi var darīt visu, ko vien vēlas.

Raidījuma "60 minūtes" vadītāja Olga Skabejeva pat pauda, ka Rietumi nenoticēs, ka Krievija vispār ir spējīga pielietot kodolieročus, ja tā to nedarīs tagad.

Tāpat Kremļa pieaicinātie ideoloģiskās frontes cīnītāji zīmīgi runā par to, ka ukraiņi gatavojot provokācijas separātiskajā Piedņestras republikā, kas būtībā ir krievu okupēta Moldovas teritorija. Dažādi politologi pauda pārliecību, ka ukraiņi un nedraudzīgie Rietumi darīšot visu, lai Ukrainas kara piesegā radītu Krievijai problēmas Piedņestrā.

Krieviem, protams, garām nepaslīdēja arī Ukrainas Augstākās Radas likumdošanā ieviestais termins "rašisms", pieņemot rezolūciju "Par rašisma ideoloģiju Krievijas Federācijas politiskajā režīmā, rašisma kā totalitārisma un cilvēknīšanas principu un prakses nosodījumu".

Ideologi nekavējoties paziņoja, ka krieviem kā cīnītājiem pret fašismu un pēc uzvaras Otrajā pasaules karā pēc definīcijas nevarot būt nekā kopīga ar tādu terminu kā "rašisms", jo krievu tauta pēc savas būtības esot atbrīvotāja.

Līdztekus ir skaidrs, ka ar aizvien lielāku jaudu turpināsies "raganu medības" pašā Krievijā. Propagandisti, īpaši ar reakcionāriem izteikumiem bēdīgi slavenais Krievijas domes deputāts un atvaļinātais ģenerālis Andrejs Guruļovs, paziņoja, ka droni ir palaisti no Maskavas pievārtes, kas apliecina, ka Krievijā darbojas diversantu grupas, kas sastāv no Ukrainas savervētiem opozīcijas pārstāvjiem.

Kremļa ideologi pārliecināti klāsta Krievijas televīzijas skatītājiem, ka ukraiņu uzdevumā darbojas visa Krievijas opozīcija un tā ir jālikvidē. Turklāt "kaitīgo elementu" izskaušana jāsāk ar augstskolām un kultūras darbiniekiem.

To, ka tie nav tukši vārdi, apliecina pagājušajā trešdienā notikusī Krievijas režisores Jevgeņijas Berkovičas apcietināšana. Lai gan propagandisti par šo tēmu atkal klusēja kā ūdeni mutē ieņēmuši (līdzīgi kā opozīcijas politiķa Vladimira Kara-Murzas tiesas sprieduma pasludināšanas gadījumā), tomēr krievu opozīcija emigrācijā ir visnotaļ satraukta.

Proti, režisorei ir uzrādīta apsūdzība terorisma atbalstīšanā, atsaucoties uz pirms diviem gadiem iestudēto izrādi "Финист ясний сокол", kas vēsta par kādas sievietes iemīlēšanos islāma teroristā un došanos uz Sīriju. Jāpiebilst, ka šī izrāde 2022.gadā ieguva Krievijas teātra festivāla un Nacionālās teātra balvas "Zelta maska" vairākus apbalvojumus, tostarp kā labākais dramaturģijas darbs.

Vai "viltus karoga" operācija?

Kremļa ideologu runātais liecina tikai par vienu: ja nebūtu šā uzbrukuma, tas būtu jāizdomā.

Pašlaik šie virs Kremļa lidojošie droni ļauj atkal spiest uz Krievijas sabiedrības pašsaglabāšanās jūtām, stāstīt, ka notikušais "uzbrukums" ir kārtējais apliecinājums tam, ka ASV grib Krieviju noslaucīt no zemes virsas, jo Kijiva tikai pildot pavēles. Vienlaikus ir rasts attaisnojums gan vēl nežēlīgākai rīcībai Ukrainā, gan represijām pašu mājās.

Jāteic, ka Zelenskis ir kategoriski noliedzis Ukrainas dalību dronu uzbrukumā. Protams, arī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens noliedz jebkādu ASV atbildību par notikušo. Savukārt Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks tvītoja: "Kas attiecas uz droniem virs Kremļa... Tas viss ir paredzami...

Krievija nepārprotami gatavo plaša mēroga teroraktu. Tāpēc tā vispirms aiztur lielu grupu Krimā. Un tad demonstrē "dronus virs Kremļa". Pirmkārt, Ukraina karo tikai aizsardzības karu un neuzbrūk mērķiem Krievijas Federācijas teritorijā. Priekš kam? Tas neatrisina nevienu militāru jautājumu. Bet tas dod pamatu Krievijai attaisnot savus uzbrukumus civiliedzīvotājiem...

Otrkārt, mēs ar interesi vērojam pieaugošo negadījumu un incidentu skaitu, kas notiek dažādās Krievijas daļās. Neidentificētu bezpilota lidaparātu parādīšanās pie enerģētikas objektiem vai Kremļa teritorijā var liecināt tikai par vietējo pretošanās spēku partizānu aktivitātēm.

Kā zināms, dronus var nopirkt jebkurā militārajā veikalā... Putina klana varas kontroles zaudēšana pār valsti ir acīmredzama. Bet, no otras puses, Krievija vairākkārt ir runājusi par savu totālo kontroli pār gaisa telpu. Vārdu sakot, Krievijā kaut kas notiek, bet noteikti bez Ukrainas droniem virs Kremļa..."

Interesanti, ka starptautiskā prese un politikas analītiķi pārspriež, vai un cik lielā mērā dronu uzbrukums ir vai nav uzskatāms par "false flag operation", proti, par operāciju, kurā vainīgā puse atbildību par notikušo cenšas uzvelt pretiniekam.

No vienas puses, ir daudz argumentu par labu tam, ka dronu operāciju ir veikusi pati Krievija, no otras puses, daudzi eksperti uzskata, ka šāds dronu uzbrukums tādam simbolam kā Kremlis ir pārāk liels trieciens Putina autoritātei, lai to inscenētu pati Krievija.

Laikraksts "Financial Times" par notikušo dronu uzbrukumu raksta, ka Kremļa uzsvērtais par tiesībām uz atriebību daudziem analītiķiem liek domāt, ka uzbrukumus varētu būt veikusi pati Krievija.

Taču citi eksperti laikrakstam apgalvo, ka incidents dziļi negatīvi izgaismo Krievijas drošības aparātu un spēju sevi aizsargāt, kas ir galvenais pīlārs Putina 23 gadu valdīšanas laikā.

"Man ir šaubas par "false flag" operāciju, jo politiskais kaitējums Putinam ir milzīgs," laikrakstam norādījis kāds augsta ranga Rietumu diplomāts. Laikraksts pagājušās nedēļas incidentu arī salīdzina ar gāzes cauruļvada "Nord Stream" sprādzieniem 2022.gada septembrī, kas arī izraisīja teoriju virpuli par to, kurš ir vainīgais.

Tikmēr amerikāņu vēsturnieks Timotijs Snaiders, kas specializējas Centrāleiropas un Austrumeiropas, Padomju Savienības un holokausta vēsturē, raksta: "Manuprāt, visticamākais scenārijs ir tāds, ka Krievijas valsts šo incidentu inscenēja kā viltotu attaisnojumu kara noziegumiem Ukrainā."

Snaiders arī uzdod retorisku jautājumu, kāpēc lai Krievija iestudētu šādu uzbrukumu? Un pats sniedz atbildi - mēģināt apvienot krievus kara atbalstīšanai un apgalvot, ka Krievija ir patiesais upuris un tai ir atļauts darīt visu, ko tā vēlas.

"Krievijas propagandas televīzija izmantoja incidentu, lai aicinātu veikt pasākumus kara noziegumu apkarošanai. Bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs aicināja nogalināt Ukrainas prezidentu.

Nākamajā dienā pēc uzbrukumiem Krievijas prezidenta preses pārstāvis ne tik mežonīgā valodā teica būtībā to pašu: tas dod mums tiesības "atriebties" Ukrainai. Citiem vārdiem sakot, ideja ir pārstrukturēt vēstījumu tā, lai Putins un Krievija būtu upuri," norāda Snaiders.

Ukrainai nekāda labuma neesot

Snaiders arī uzskata, ka Ukrainai no šādas operācijas nebūtu nekādu ieguvumu, toties zaudējumi būtu ļoti lieli, jo sabiedrotie jau pašlaik atsakās piegādāt ieročus pietiekamā daudzumā, baidoties no uzbrukumiem Krievijai.

"Šāds skaļš Ukrainas uzbrukums tādējādi kaitētu Ukrainai, samazinot iespējamību, ka viņi saņems nepieciešamās piegādes, lai uzvarētu karā un apturētu slepkavības savā valstī.

Jautājums par ukraiņu motivāciju mūs atved pie krieviem. (..) Pat pieņemot, ka ukraiņi melo un ir nepareizi novērtējuši savas intereses, vai viņi spētu nosūtīt dronus virs Kremļa? Tas šķiet maz ticams. Maskava ir mobilizējusi pretgaisa aizsardzību, un Kremlis, iespējams, ir visrūpīgāk aizsargātā telpa.

Tas liek domāt, ka cilvēki, kas sūtīja bezpilota lidaparātus virs Kremļa, bija tie paši, kuri ir atbildīgi par pretgaisa aizsardzību. Tātad, jautājot par Ukrainas spējām, mēs arī atgriežamies pie krieviem," norāda Snaiders.

Viņš min vēl vienu iemeslu, kādēļ dronu uzbrukumā varētu būt vainojama Krievija. Proti, 9. maijā Maskavā un visā Krievijā būtu jānotiek ierastajām parādēm, atzīmējot Sarkanās armijas uzvaru Otrajā pasaules karā.

Tradicionāli krievi gājienos nēsā fotogrāfijas ar radiniekiem, kuri toreiz karoja un gāja bojā. Pašlaik šausminoši daudz jaunu krievu vīriešu ir gājuši bojā Ukrainā. Ja krievi, kas dosies gājienā 9. maijā, nēsās šajā karā nogalināto vīriešu fotogrāfijas, lietas Snaidera ieskatā varētu kļūt nekontrolējamas.

Viņaprāt, krievi varētu paskatīties viens uz otru un saprast, cik lielu postu viņiem ir sagādājis viņu līderis. Tādēļ Krievijas varas iestādes steidzīgi atceļ 9. maija gājienus, un uzbrukums Kremlim tam ir lielisks iegansts un attaisnojums.

ASV domnīca "Kara izpētes institūts" (ISW) tostarp pieļauj, ka Krievija varētu būt sarīkojusi šo uzbrukumu, lai uzsvērtu eksistenciālos draudus Krievijas pilsoņiem un sagatavotos plašākai mobilizācijai. ISW, tāpat kā Snaiders, arī norāda, ka Kremlis incidentu izmantos 9. maija svinību atcelšanai.

Foto: MAF

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Aiz priekškara" saturu atbild ziņu aģentūra "LETA". #SIF_MAF2022.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu