EK jaunajā Krievijas sankciju kārtā gatavojas vērsties pret to apiešanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Brisele Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ierosinājusi noteikt Krievijai par tās karu pret Ukrainu 11.sankciju kārtu, un tās mērķis būs vērsties pret līdzšinējo sankciju apiešanu, pirmdien pavēstīja preses sekretārs.

"Paketes fokuss būs uz sankciju īstenošanu, to efektivitāti un to, kā mēs izvairāmies no sankciju apiešanas," sacīja Eiropas komisijas (EK) preses sekretārs Eriks Mamers.

Paketes ietvaros EK iesaka apturēt sensitīvo tehnoloģiju eksportu uz astoņiem Ķīnas uzņēmumiem, pastāvot aizdomām, ka tie preces tālāk pārdod Krievijai, teikts dokumentā, ar ko iepazinusies ziņu aģentūra AFP.

ES vēstnieki tiksies trešdien, lai sāktu diskusijas par jaunākajiem priekšlikumiem.

Kopš Krievijas autoritārais līderis Vladimirs Putins pērn februārī pret Ukrainu sāka pilna mēroga karu, ES Krievijai noteikusi bezprecedenta sankcijas.

Daži ES diplomāti gan atzīst, ka ES ir teju izsmēlusi tādu plaša mēroga sankciju limitu, par ko vienoties varētu visas ES dalībvalstis.

Brisele tagad uzmanību koncentrē uz to, lai aizdarītu spraugas jau noteikto sankciju režīmā.

ES vēlas vērsties pret kaujas laukā izmantojamu sensitīvo tehnoloģiju, tādu kā mikročipi, reeksportēšanu uz Krieviju caur trešajām valstīm.

ES amatpersonas sūdzas, ka vērojams straujš sankcijām pakļauto preču importa kāpums no Turcijas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), Kaukāza un Vidusāzijas valstīm.

Jaunajā sankciju sarakstā EK rosina ierobežot eksportu uz vairākiem Armēnijas, Irānas, Uzbekistānas un AAE uzņēmumiem.

Jaunajos priekšlikumos ES arī cenšas vienkāršot smagnējo procedūru, kas regulē vēršanos pret sankciju apiešanā iesaistītām valstīm.

EK cenšas izveidot mehānismu, kas ļautu ierobežot zināmu preču eksportu uz trešajām valstīm, kas darbojas kā starpnieki preču piegādēm uz Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu