No 9. maija sākas kandidātu izvirzīšana Valsts prezidenta amatam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pilsētas panorāma
Pilsētas panorāma Foto: Ieva Čīka / LETA

No šodienas, 9. maija līdz 13. maijam varēs pieteikt Valsts prezidenta amata kandidātus, bet prezidenta vēlēšanas Saeimā paredzētas maija pēdējā dienā.

Līdz ar Valsts prezidenta kandidātu izvirzīšanas termiņa sākšanos koalīcijā nemainīgi saglabājas nevienprātība, divām valdības partijām virzot katrai savu kandidātu.

"Apvienotais saraksts" (AS) Valsts prezidentam amatam apņēmies virzīt uzņēmēju, AS dibinātāju Uldi Pīlēnu, savukārt Nacionālā apvienība (NA) - pašreizējo Valsts prezidentu Egilu Levitu, kuram atbalstu izsaka arī lielākā koalīcijas partija "Jaunā vienotība" (JV).

Pirmdien pēc iknedēļas koalīcijas sanāksmes vaicāti par kandidātu pieteikšanu, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka ir "interesanta situācija", jo koalīcijā kopumā ir divi kandidāti un līdz šim valdības partijām nav izdevies kopīgi vienoties "par vienu, par otru vai pat kādu citu" pretendentu.

Tāpēc premjers sagaida "interesantas" tuvākās nedēļas, un pašlaik neviens droši nevar teikt, "kurš vai kura" būs nākamais Valsts prezidents.

Atbildot uz jautājumu par savu kandidātu izredzēm, NA politiķe, ekonomikas ministre Ilze Indriksone pauda, ka NA paļaujas gan uz savām, gan arī uz JV balsīm.

Attiecībā uz izvirzīšanas dienu gan Indriksone par Levitu, gan iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) par Pīlēnu norādīja, ka konkrētais pieteikšanas laiks būs attiecīgi NA un AS Saeimas frakciju ziņā.

Jau vēstīts, ka pirmais ambīcijas kandidēt uz Valsts prezidenta amatu pieteica Pīlēns. Bez AS viņam atbalstu ir paudusi virkne opozīcijas politiķu, tomēr stabils balsu vairākums vēlēšanās Pīlēnam pašlaik nav drošs.

Vēlāk arī Levits paziņoja, ka ir gatavs kandidēt uz otru termiņu valsts pirmās personas amatā. Levitam atbalstu sola NA un JV, līdz ar to arī viņam pašlaik nepietiek balsu pārvēlēšanai.

"Progresīvie" savu kandidātu plāno paziņot ceturtdien, 11.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu