1979. gada 28. novembrī notika lielākā Jaunzēlandes miera laika aviokatasrofa. Pasažieru lidmašīnai, ietriecoties Antarktīdas vulkānā Erebusā, bojā gāja visi 257 lidmašīnā esošie cilvēki. Vēsturē šī traģēdija iekļuvusi ar frāzi “orķestrēta melu litānija”.

Lidmašīnas pasažieri bezrūpīgi uzņēma fotogrāfijas un video. Daudzi no šiem materiāliem tika atrasti lidmašīnas atlūzās, sniedzot tirpas uzdzenošu ieskatu pasažieru dzīves pēdējos mirkļos. Tomēr pa pilotu acu priekšā drīz neparādījās gaidītais ledus klājums. Tā vietā no miglas taisni priekšā izpeldēja kalns. Īsi pirms vieniem dienā lidmašīnā ieskanējās avārijas signāli, tomēr laika, lai paceltos virs kalna smailes, pilotiem vairs nebija. Sešas sekundes vēlāk lidmašīna ietriecās joprojām aktīvā vulkāna Erebusa grēdā.

Tikmēr Jaunzēlandē gaisa kontrolieri apjukumā centās sazināties ar lidmašīnas pilotiem. Nesekmīgi. Pēc dažām stundām gaidīšanas un mulsuma tika pieņemts, ka lidmašīnai, visticamāk, beigusies degviela. Lai nu kā, bija skaidrs, ka tā vairs neatrodas gaisā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X