Latvijas prezidents: Jāpanāk Krievijas atbildība, lai atjaunotu un saglabātu mieru Eiropā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pie Kultūras ministrijas izkārts Ukrainas karogs,  paužot nosodījumu Krievijas militārajai agresijai pret Ukrainu.
Pie Kultūras ministrijas izkārts Ukrainas karogs, paužot nosodījumu Krievijas militārajai agresijai pret Ukrainu. Foto: Zane Bitere/LETA

Jāpanāk Krievijas atbildība, lai atjaunotu un saglabātu mieru Eiropā, pārliecināts Latvijas prezidents Egils Levits. Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa informēja, ka valsts pirmā persona šodien attālināti piedalījās Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska rīkotajā samitā par īpaša tribunāla izveidi saistībā ar Krievijas agresijas noziegumu pret Ukrainu.

Levits norādīja, ka Latvija turpinās atbalstīt Ukrainas nākotni Eiropas Savienībā. Tāpat Latvija nosoda Krievijas karu pret Ukrainu.

Latvijas prezidents akcentēja, ka Ukrainas teritoriālā integritāte nevar būt kompromisa jautājums. Krievija sāka šo karu un Krievijai šis karš ir nekavējoties un bez nosacījumiem jāizbeidz, izvedot savu karaspēku no Ukrainas teritorijas.

"Latvija ir viena no lielākajām Ukrainas atbalstītājām, ņemot vērā mūsu ekonomikas apmēru. Ukraina var paļauties uz mums arī turpmāk," pauda Valsts prezidents.

Viņš norādīja, ka Latvija atbalsta Zelenska miera iniciatīvu, kuras pamatā ir ANO Statūtu principi un kuras mērķis ir panākt taisnīgu un ilgstošu mieru. Tas arīdzan paredz atbildību par agresijas noziegumu un kompensāciju par visiem zaudējumiem, kas radušies Krievijas agresijas kara pret Ukrainu dēļ. 

Levita ieskatā, kara noziegumu un citu starptautisku noziegumu, ko patlaban veic Krievijas karaspēks, pamatā ir Krievijas politiskās vadības pastrādātais noziegums pret Ukrainu. Prezidents uzsvēra, ka jānodrošina nepārprotama Krievijas atbildība trīs iemeslu dēļ, pirmkārt, lai panāktu taisnīgumu Ukrainai un tās iedzīvotājiem, otrkārt, lai novērstu starptautisko tiesību normu, kas tika panāktas pēc Otrā pasaules kara un kas aizliedz agresijas karu, degradāciju, treškārt, lai neļautu Krievijai plānot turpmākus karus.

Attālināti uzrunājot Zelenski, Levits norādīja, ka viņš atbalsta Starptautiskās Krimināltiesas darbu un rīcību, lai nodrošinātu saukšanu pie atbildības, tostarp nesen izdotos Krievijas prezidenta aresta orderus par kara noziegumiem. Tāpat Latvijas prezidents atzinīgi vērtē Starptautiskā agresijas noziegumu kriminālvajāšanas centra izveidi. Levits arīdzan novērtē progresu darbā pie Krievijas kara pret Ukrainu nodarīto zaudējumu reģistra izveides. 

Pēc Levita paustā, tie ir svarīgi instrumenti arsenālā, lai panāktu pilnīgu atbildību par noziegumiem Ukrainā un pret Ukrainu, tomēr neviens no esošajiem mehānismiem nespēj īstenot jurisdikciju attiecībā uz agresijas noziegumu pret Ukrainu un saukt pie atbildības Krievijas augstāko vadību. Latvijas prezidents uzsvēra, ka šī atbildības plaisa ir jānovērš. Viņš aicināja izveidot "ad hoc" tribunālu, kura jurisdikcijā būtu Krievijas agresijas noziegums pret Ukrainu.

Latvijas prezidents atzīmēja, ka jāstrādā kopā, lai izveidotu pienācīgu tribunālu ar starptautiskiem tiesnešiem. Viņa ieskatā, "ad hoc" tribunālam vajadzētu būt savam reglamentam, kas nodrošinātu visaugstāko iespējamo leģitimitāti un efektivitāti. Levits norādīja, ka kā paraugs varētu kalpot Starptautiskās Krimināltiesas reglaments.

"Pēc definīcijas agresijas noziegums ir vadības noziegums un šis "ad hoc" tribunāls nodrošinātu visaugstāko leģitimitāti, saucot pie atbildības Krievijas augstāko vadību," uzsvēra Levits.

Latvijas prezidents aicināja visas pasaules valstis un starptautiskās organizācijas atbalstīt "ad hoc" tribunāla izveidi par agresijas noziegumu pret Ukrainu. Viņš skaidroja, ka juridiski šāda tribunāla izveide ir iespējama - tas, kas nepieciešams, ir politiskā griba.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu