Ods - pasaulē ražīgākais cilvēku slepkava (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ods
Ods Foto: Unsplash

Dzīvnieku pasaule ir pilna ar nāvējošiem ieročiem. Lauvas asie zobi spēj saraut gabalos miesu, klaburčūska var organismā ievadīt nāvējošu indi, bet nīlzirgs var tevi nogalināt ar savu žokļu spēku. Tie ir tikai daži no mums bīstamu dzīvnieku piemēriem. Kurš dzīvnieks mūs galina nost visražīgāk?

Daži varbūt būs pārsteigti, uzzinot, ka nāvējošākais dzīvnieks pasaulē ir ods. Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC) aplēsis, ka odi ik gadu nogalina no 500 tūkstošiem līdz vairāk nekā miljonam cilvēku.

Kāpēc odi ir tik nāvējoši? Tāpēc, ka tie pārnēsā malāriju. Šo slimību izraisa Plasmodium sugas vienšūnas organismi, kas no cilvēka cilvēkā nonāk ar odu palīdzību. Eiropā un Ziemeļamerikā malārija ir ļoti reta. Daudz biežāk tā sastopama Āfrikā, Āzijas dienvidos un Dienvidamerikā. 2021. gadā visā pasaulē no malārijas nomira aptuveni 619 tūkstoši cilvēku.

Ja laikus diagnosticēta, malārija ir viegli ārstējama, tomēr bērniem, vecākiem cilvēkiem, grūtniecēm un cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu tā var būt ļoti bīstama. Pasaules Veselības organizācija raksta, ka 80% no malārijas mirušo ir bērni līdz 5 gadu vecumam Āfrikā.

Odi arī pārnēsā virkni citu slimību, to skaitā tropu jeb Denges drudzi, Čikunguņjas drudzi, Rietumnīlas vīrusu, Zikas vīrusu un elefantiāzi.

Kāpēc moskīti ir tik veikli slimību pārnēsāšanā? Vispirms jau tāpēc, ka odu mātītes barojas ar asinīm, tāpēc ir ļoti viegli patogēnus pārnest no viena cilvēka asinsrites uz otru. Odi arī ir mazi un ar spārniem, tāpēc var ātri pārvietoties un nepamanīti uzbrukt cilvēkam.

Vēl nozīmīgs ir fakts, ka mēs ar odiem dalām ekosistēmu un resursus, proti, odiem, lai vairotos, nepieciešams ūdens, kas savukārt ir vitāli nepieciešams cilvēkam. Principā mēs nespējam sevi nošķirt no odiem, jo paļaujamies uz vienu un to pašu resursu un vidi.

Protams, pastāv veidi, kā samazināt risku saslimt ar malāriju. Pat sīkas izmaiņas infrastruktūrā var nest vajadzīgo labumu. Piemēram, moskītu tīkli vai logu stikli var neļaut moskītiem iekļūt mājokļos, savukārt kanalizācijas sistēmas var aizstāt odu apsēstās ūdens lāmas. Tieši tas ir iemesls, kāpēc malārija nav izplatīta civilizētās pasaules vietās, kur ir attīstīta infrastruktūra.

Tiesa, odi nav vienīgie radījumi, kas ir ļoti bīstami cilvēkiem. Piemēram, čūskas ik gadu nogalina 81 līdz 138 tūkstošus cilvēku. Tad vēl trakumsērga, ko izplata inficēti zīdītāji, īpaši suņi. No tās ik gadu mirst 50 tūkstoši cilvēku.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu