Floridas gubernators paraksta likumu, kas pasliktina apstākļus nedokumentētiem migrantiem (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Floridas štata gubernators un iespējamais ASV prezidenta vēlēšanu kandidāts no Republikāņu partijas Rons Desantiss
ASV Floridas štata gubernators un iespējamais ASV prezidenta vēlēšanu kandidāts no Republikāņu partijas Rons Desantiss Foto: EPA/Scanpix

ASV Floridas štata gubernators un iespējamais ASV prezidenta vēlēšanu kandidāts no Republikāņu partijas Rons Desantiss trešdien parakstīja likumu, kas ievērojami pasliktina apstākļus nedokumentētiem migrantiem, kuri meklē darbu un veselības aprūpi šajā ASV dienvidu štatā.

Desantiss ir ilgi apsūdzējis ASV prezidentu Džo Baidenu nepietiekami stingrā attieksmē pret migrāciju. Likums parakstīts laikā, kad ASV gatavojas ievērojamam migrantu pieplūdumam no Meksikas teritorijas, jo ceturtdien zaudēs spēku koronavīrusa pandēmijas laikā ieviesti noteikumi, kas ierobežoja imigrāciju.

Gubernators parakstīja jauno likumu Džeksonvilā, kas ir Floridas lielākā pilsēta iedzīvotāju skaita ziņā, un uz tribīnes ar lieliem burtiem bija uzrakstīts sauklis ""Baidena robežas krīze".

"Meksikas narkotiku karteļiem ir lielāka teikšana par to, kas notiek uz [ASV] dienvidu robežas, nekā mūsu pašu ASV valdībai," sacīja Desantiss.

Likums, kas stāsies spēkā 1.jūlijā, pieprasa slimnīcām, kuras pieņem federālo veselības apdrošināšanu, vākt datus par pacientu imigrācijas statusu. Kritiķi uzskata, ka tas var atturēt nedokumentētos migantus no medicīniskās aprūpes meklēšanas.

Šis likums arī atzīst par nelikumīgu apzinātu nedokumentētu cilvēku ievešanu Floridā no cita ASV štata, un par to draudēs līdz 15 gadu cietumsods. Tas arī pieprasa privātiem darba devējiem pārbaudīt tiešsaistes sistēmā potenciālo darbinieku imigrācijas statusu.

44 gadus vecais Desantiss ir uzlecoša zvaigzne ASV labējo republikāņu aprindās. Viņš pērn tika pārvēlēts par gubernatoru un ir īstenojis konnservatīvu darba kārtūbu jautājumos, kas ir saistīti ar izglītību, abortu tiesībām un imigrāciju.

Cilvēktiesību organizācijas ir raksturojušas trešdien parakstīto imigrācijas likumu kā nehumānu. "Florida soda imigrantus par to, ka viņiem nav paveicies, piedzimstot nemierīgās valstīs, un ka viņiem ir drosme meklēt šeit mieru un labklājību," paziņoja Floridas Imigrantu koalīcijas vadītāja Tesa Petita.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu