Kāpēc SPKC cīnās pret mazāk kaitīgām cigarešu alternatīvām? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Daudzās citās valstīs elektroniskās cigaretes tiek izmantotas kā lieliska un nenoliedzami daudzkārt mazāk kaitīga alternatīva cīņā pret klasiskajām cigaretēm un smēķēšanu. Piemēram, Lielbritānijā valdība tērēs 60 miljonus, lai dāvinātu smēķētājiem e-cigaretes. Tikmēr Latvijā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pret šiem produktiem sācis kaislīgu cīņu. Laikam jau tomēr labāk, lai smēķē...

Latvijā ir arī trešais augstākais cigarešu smēķētāju procents Eiropā un ceturtais augstākais plaušu vēža saslimstībā. Tāpēc ir diezgan grūti saprast, ko SPKC cenšas panākt, aicinot ikvienu atturēties no mazāk kaitīgām alternatīvām, kuras var panākt būtiskus uzlabojumus sabiedrības veselības jomā, aizstājot klasiskās cigaretes.

Ironiskā kārtā SPKC karagājiens pret elektroniskajām cigaretēm sākās neilgi pēc tam, kad sabiedrības iniciatīvu platformā ManaBalss.lv tika publicēta iniciatīva par e-cigarešu aromātu saglabāšanu un par šo tēmu sākās publiskas diskusijas. Apbrīnojama sakritība. Tieši šajā brīdī viņi sāka savos sociālajos tīklos un oficiālajā mājaslapā publicēt savdabīgus un vienpusēji pamatotus ierakstus par elektroniskajām cigaretēm.

Piemēram, SPKC mājaslapā joprojām stāv rakstīts: “Pie jauniem nikotīnu un tabaku saturošiem izstrādājumiem pieder elektroniskās cigaretes, tabakas karsēšanas ierīces, nikotīna spilventiņi u.c. Patērētājiem tiek radīts maldīgs priekšstats, ka šie produkti ir “veselīgāka” alternatīva tabakas smēķēšanai.”

Pirmkārt jau – nekāda veida nikotīna uzņemšana nav veselīga un neviens neko tādu nav apgalvojis. Runa ir tikai un vienīgi par to, ka šie produkti ir nesalīdzināmi mazāk kaitīgi par cigaretēm, un to atzīst tādas valstis kā Zviedrija, Lielbritānija, Jaunzēlande un Kanāda, kā arī neskaitāmas autoritatīvas zinātnes un veselības organizācijas visā pasaulē. Otrkārt, atšķirībā no valsts iestādes mājaslapā rakstītā, tas ir nevis “maldīgs priekšstats”, bet gan pētījumos, statistikā un citu valstu pieredzē balstīts un pamatots fakts.

Tomēr visvairāk pērļu atrodams SPKC Facebook kontā. Tajā publicēts teju vai katrs nepatiesais apbalvojums par e-cigaretēm, kādu iepriekš gadījies dzirdēt. Gluži kā no pārpilnības raga.

“Nekļūsti par elektronisko cigarešu marioneti, ļaujot tām sevi ietekmēt un kontrolēt! Ir būtiski pierādījumi, ka:

- E-cigarešu lietošana izraisa atkarību;
- E-cigarešu lietošana paaugstina elpošanas, sirds un asinsvadu, gremošanas sistēmas un onkoloģisko slimību attīstības risku;
- E-cigaretes var eksplodēt, izraisot ādas apdegumus, nopietnas traumas, kā arī var izraisīt ugunsgrēkus.”

Atkarību izraisa nevis e-cigarešu lietošana, bet gan nikotīns. Dažādu, tostarp arī onkoloģisko slimību attīstības riska paaugstināšanās ir pieņēmums, nevis fakts. Pat vēl vairāk – kā izpētījis portāls reason.com, 2022. gadā konstatētu rupju kļūdu dēļ ir atsaukti 11 pētījumi, kas saistīja e-cigarešu lietošanu ar vēzi un dažādām slimībām.

Bet par eksplodēšanu – e-cigaretes, tāpat kā mobilie tālruņi, klēpjdatori un daudzas citas ierīces, satur litija jonu baterijas. Latvijā legāli tirgotās e-cigaretes atbilst Eiropas Savienības noteiktajām tehniskajām drošības prasībām, tāpēc to aizdegšanās vai eksplozijas risks ir niecīgs. Pēc šādas pašas loģikas būtu jāsāk runāt arī par mobilo tālruņu eksplozijas riskiem un bīstamību.

Tālāk SPKC ķeras pie terminoloģijas un cenšas iestāstīt, ka veipus smēķē:

“Lietotāju vidū e-cigaretes tiek visbiežāk sauktas par “veipiem” vai “saltiņiem”, bet to smēķēšana – par “veipošanu”. Šāds termins tiek lietots, lai mazinātu patērētāju negatīvās asociācijas, kas saistītas ar terminu „smēķēšana”.”

Termins “veipošana” ir latviešu sarunvalodā izmantots anglicisms, kas ir darbības vārda forma angļu vārdam “vape” (latviski – tvaiks). Un šādi to sauc tāpēc, ka elektroniskajās cigaretēs nenotiek degšanas process un tās izdala nevis dūmus, bet gan tvaiku. Latviešu valodas vārdnīcā skaidri teikts, ka “smēķēt” nozīmē ieelpot tabakas dūmus. Nav dūmu – nav smēķēšanas. Šeit drīzāk varētu teikt, ka SPKC cenšas “veipošanu” nosaukt par “smēķēšanu”, lai palielinātu patērētāju negatīvās asociācijas un liktu domāt, ka tas ir viens un tas pats.

Bet Slimību profilakses un kontroles centram nav gana arī ar šo, tāpēc jāmeklē arvien jauni veidi, kā elektroniskās cigaretes padarīt par visa ļaunuma sakni. Un izrādās, ka šie produkti burtiski iznīcina dabu!

“Elektroniskās smēķēšanas ierīces rada 3 dažādu veidu piesārņojumu dabā:

- Plastmasas atkritumus (vienreizlietojamās e-cigaretes);
- Elektronisko iekārtu atkritumus (e-cigarešu baterijas, akumulatori);
- Bīstamos ķīmiskos atkritumus (nikotīna klātbūtne e-cigaretēs).”

Te nu jāsaka – piesārņojumu dabā rada nevis e-cigaretes, bet gan cilvēki, kas tās nenodod tam paredzētajās vietās un izmet dabā. Mēs taču nesakām, ka televizori piesārņo dabu trijos dažādos veidos tikai tāpēc, ka ieraugām mežā izmestu televizoru. Dabu piesārņo nevis ierīces un produkti, bet gan cilvēki.

Un atbildīgi cilvēki izlietotās e-cigaretes nodod tam paredzētajās vietās. Piemēram, pateicoties “WinGo Deposit”, baterijas tiek izmantotas atkārtoti. Tā ir elektronisko cigarešu depozīta sistēma, kas no ierīcēm savākto litiju tālāk nodod pārstrādei vai elektrības banku ražošanai Ukrainas armijai.

SPKC ļoti daudz komunicē par to, ka elektroniskās cigaretes “var” vai “varētu” saturēt ļoti sliktas vielas, kas ieelpojot “varētu” būt kaitīgas veselībai. Piemēram, viņi raksta, ka tās “var saturēt smagos metālus, piemēram, niķeli, alvu un svinu”. Droši vien e-cigaretes varētu saturēt arī ciankāliju, ja kāds to pamanītos tajās iepildīt, bet tieši tāpēc legālā šo produktu ražošana un izplatīšana tiek stingri kontrolēta – lai būtu nepārprotami skaidrs, ko tieši tie SATUR, nevis “varētu saturēt”.

Šādā garā turpinot, nebūs liels brīnums, ja SPKC elektroniskās cigaretes sāks vainot arī vardarbībā ģimenē vai pat vēl smagākos noziegumos, jo teorētiski ar to varētu kādam iemest vai iedurt.

Lai vai kā, jācer, ka Slimību profilakses un kontroles centrs tomēr sāks domāt par sabiedrības veselību kopumā un sapratīs, ka cigaretes un to alternatīvie produkti svaru kausos nav vienādi. Bet cīņa pret alternatīvajiem produktiem lielā mērā ir cīņa par cigaretēm.

Raksts tapis sadarbībā ar Beztabakas produktu asociāciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu