Dabas daudzveidības veicināšanai Vakarbuļļu pļavās izpļautas niedres

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Savvaļas pļavas Salaspils teritorijā
Savvaļas pļavas Salaspils teritorijā Foto: Foto: Latvijas Dabas fonds

Šopavasar Latvijas Dabas fonds (LDF), atjaunojot dabas daudzveidību Vakarbuļļu pļavās, organizējis niedru izpļaušanu trīs hektāru platībā, informēja LDF komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa.

Vakarbuļļos sastopams unikālais biotops - Piejūras zālāji, kas ir izplatīts tikai Baltijas jūras piekrastē. Latvijā šis biotipa veids ir ļoti rets - to kopējā platība nepārsniedz 180 hektārus. Piejūras zālāji izceļas ar lielu sugu daudzveidību, jo tajos sastopams gan sausām un mēreni mitrām vietām raksturīgs augājs, gan mitru un slapju vietu augu sabiedrības, gan arī augi, kuri aug tikai iesāļās augsnēs.

Vakarbuļļu zālājos aug tādas aizsargājamo augu sugas kā jūrmalas armērija, purva mātsakne, gmelina alise un jumstiņu gladiola. Tomēr lielu teritorijas daļu ir pārņēmušas parastās niedres un parastās vīgriezes, kas nomāc sugu daudzveidību. Tas saistīts ar nepietiekamo pļavu apsaimniekošanu iepriekšējās desmitgadēs un izmaiņām vietas hidroloģiskajā režīmā.

Lai dabas daudzveidība šajās teritorijās atgrieztos, LDF vairākus gadus apsaimnieko šīs teritorijas, veicot dažādus darbus. Sadarbībā ar Rīgas domi vairākus gadus tiek organizēta pļavas noganīšana ar mobilā ganāmpulka palīdzību.

Tomēr Galoveju šķirnes govis ar niedrēm aizaugušās daļas nevar noēst, tāpat šīs teritorijas ir ļoti sarežģīti nopļaut mitruma dēļ. Tāpēc šajā pavasarī Latvijas Dabas fonds, izmantojot speciālu pļaušanas tehniku, kas īpaši piemērota darbam pārmitrās vietās, veica niedru pļaušanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu