EK statistikā atklāts, kurā Eiropas Savienības valstī ir dārgākā degviela (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ņemot vērā statistiku, ko publiskojusi Eiropas Komisija, visdārgākais benzīns Eiropā tiek tirgots Somijas degvielas uzpildes stacijās, bet dārgākā dīzeļdegviela – Zviedrijā, raksta Somijas sabiedriskais medijs “Yle”.

Somijā litrs 95. markas benzīna maksā 1,94 eiro, pēc tam seko Dānija (1,91 eiro). Pirmo trijnieku noslēdz Francija, kur benzīns maksā 1,87 eiro.

No Baltijas valstīm dārgākais benzīns ir Igaunijā – 1,69 eiro, kas ir devītais augstākais rādītājs Eiropas Savienībā.

Latvijai 11. vieta ar 1,64 eiro litrā, bet Lietuvā ir astotais lētākais benzīns Eiropā – 1,49 eiro. Lētākais benzīns Eiropā ir Bulgārijā, kur benzīna cena ir 1,29 eiro litrā. Tai seko Rumānija ar 1,30 eiro.

Dārgākā dīzeļdegviela, ņemot vērā Eiropas Komisijas datus, ir Zviedrijā, kur litrs dīzeļdegvielas maksā 1,86 eiro litrā. Tai seko Somija (1,83 eiro) un Itālija (1,68 eiro). No Baltijas valstīm arī šeit līderos Igaunija. Tur litrs dīzeļdegvielas maksā 1,49 eiro, kas ir 10. augstākais rādītājs ES.

Latvija 14. vietā ar 1,47 eiro litrā. Tikmēr Lietuvā ceturtais lētākais dīzelis Eiropas Savienībā – 1,33 eiro litrā. Lētākā dīzeļdegviela Eiropā ir Maltā – 1,21 eiro litrā, kam seko Bulgārija ar 1,27 eiro litrā.

“Tas daļēji pārsteidz. Somija arī iepriekš bija viena no līderēm degvielas cenu jomā, bet ne pirmajā vietā,” norādījusi Somijas autoražotāju informācijas centra transporta eksperte Hanna Kalenoja.

Pēc viņas teiktā, uz degvielas cenām ietekmi atstāj vairāki faktori, tostarp algu līmenis un pirktspēja. Eksperte norāda, ka galvenais iemesls tam, kādēļ Somijā un citviet ir tik augstas degvielas cenas, ir nodokļi. Nodokļi, ar ko tiek aplikta degviela, sastāv no divām komponentēm – akcīzes un pievienotās vērtības nodokļa.

“Pašlaik Somijā ir augstākais akcīzes nodoklis visā Eiropā, un tas ievērojami sadārdzina degvielas cenu. Enerģētiskās krīzes laikā daudzas valstis mainīja nodokļu politiku, lai palielinātu patērētāju pirktspēju un samazinātu transporta izdevumus. Piemēram, Zviedrijā tika samazināti nodokļi atsevišķiem degvielas veidiem,” skaidroja Kalenoja.

Pašlaik degvielas cenas Eiropā ir būtiski kritušās. Salīdzinājumam, pirms gada vasaras sākumā degvielas cenas sasniedza savu pīķi, Latvijā 95. markas benzīnam maksājot 2,14 litrā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu