Krievija izdod orderi ārzemēs dzīvojošu kultūras darbinieku apcietināšanai

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandrs Rodņanskis
Aleksandrs Rodņanskis Foto: AFP/SCANPIX

Maskavas tiesa izdevusi orderi par "armijas nomelnošanā" apsūdzētā pazīstamā kino producenta Aleksandra Rodņanska un teātra režisora Ivana Viripajeva apcietināšanu.

Sākotnējā tiesas sēde pret Rodņanski un Viripajevu notika ja 27.aprīlī, taču lēmums netika izziņots līdz pat trešdienai.

Tiesas publiskotā informācija liecina, ka Rodņanskis un Viripajevs, kas abi atrodas ārvalstīs, tiks aizturēti, kad Krievijas varasiestādēm izdosies viņus notvert vai cita valsts tos izdos.

Krievijas Iekšlietu ministrija Viripajevu iekļāvusi federālajā meklēto personu sarakstā.

Kijivā dzimušais Rodņanskis ir viens no pēdējās desmitgadēs ietekmīgākajiem Krievijas kino nozares pārstāvjiem. Pēc tam, kad Krievija pērn februārī sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā, viņš valsti pameta un publiski nosodīja Maskavas uzsākto karu. Oktobrī Krievijas Tieslietu ministrija Rodņanski pasludināja par "ārvalstu aģentu".

Savukārt dramaturgs, režisors un aktieris Viripajevs jau vairākus gadus dzīvo un strādā Varšavā. Arī viņš kritizējis Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Jau neilgi pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā Krievijā stājās spēkā kriminālkodeksa grozījumi, kas paredz līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņu" izplatīšanu un armijas "diskreditāciju".

Krievijas varasiestādes par viltus ziņām pasludinājušas jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu