Stājas spēkā sods 13 414 eiro apmērā par policista fiktīvu nodarbināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Uzraksts "Latvijas Republikas Augstākā tiesa".
Uzraksts "Latvijas Republikas Augstākā tiesa". Foto: Ieva Čīka/LETA

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments šodien, izskatot divu apsūdzēto un vienas apsūdzētās personas aizstāvja kasācijas sūdzības, atstāja negrozītu Vidzemes apgabaltiesas spriedumu, ar kuru visi trīs lietā apsūdzētie atzīti par vainīgiem un sodīti par policista fiktīvu nodarbināšanu, informēja AT.

Ar minēto spriedumu viens apsūdzētais atzīts par vainīgu 13 414 eiro izkrāpšanā no Iekšlietu ministrijas Valsts policijas budžeta un sodīts ar naudas sodu 5000 eiro apmērā, savukārt bijušās Daugavpils iecirkņa Kārtības policijas amatpersonas par minētā noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu atzītas par vainīgām krāpšanas atbalstīšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un sodītas ar naudas sodu 6000 eiro un 3500 eiro apmērā. No visiem trim apsūdzētajiem solidāri valsts labā piedzīta mantiskā kaitējuma kompensācija 13 414 eiro.

AT atzina par pamatotu apelācijas instances tiesas konstatēto, ka policijas amatpersonas, apzināti veicinot un slēpjot fiktīvi nodarbinātās personas noziedzīgās darbības, pārkāpa Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10.pantā noteiktos pamatprincipus, radot būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldes kārtībai, kā arī ievērojamu kaitējumu Valsts policijas prestižam, jo pieņemot dienestā personu, kurš nepildīja viņam uzliktos dienesta pienākumus, ilgstoši tika aizpildīta Latgales reģiona pārvaldes Daugavpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas štata vieta, apgrūtinot iecirkņa darbu, tā kā darba slodze tika sadalīta uz pārējiem šī iecirkņa inspektoriem. Turklāt, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, tika atbalstīts fiktīvi nodarbinātās personas izdarīts noziedzīgs nodarījums, ar kuru no valsts budžeta līdzekļiem tika izkrāpts iecirkņa inspektora atalgojums 13 414 eiro apmērā.

AT atzīst par pamatotu kaitējuma kompensācijas solidāru piedziņu no visiem trim apsūdzētajiem, jo mantiskais zaudējums valstij radies apsūdzēto kopīgas noziedzīgas rīcības rezultātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu