Vecākajai Latvijā praktizējošajai medmāsai ir 89 gadi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Medmāsas. Operācija.
Medmāsas. Operācija. Foto: Pixabay

Garo rindu dēļ pacientiem šobrīd ir gandrīz neiespējami tikt uz speciālistu konsultācijām un izmeklējumiem, Latvijas Televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?" pauda Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" politikas koordinatore Iveta Neimane.

Viens no kritiskākajiem aspektiem ir medpersonāla trūkums. Darbam tiek piesaistītas arī pensijas vecuma medmāsas. Kā atklāja Inese Budzila, Latvijas Māsu asociācijas viceprezidente, patlaban vecākajai Latvijā praktizējošajai medmāsai ir 89 gadi.

"Pastāv risks, ka Latvijā var atkārtoties 2008. gada situācija, kad Latvija īsā laikā zaudēja aptuveni 5000 medicīnas māsu," raidījumā sacīja Budzila.

Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs uzsvēra, ka slimnīcām arvien nav apmaksāti pērnā gada rēķini. Šo neapmaksāto rēķinu kopējā summa ir aptuveni 88 miljoni eiro.

Diskusijā "Kas notiek ar mediķu un pacientu prasībām politiķiem par veselības aprūpes finansējumu?" piedalījās arī veselības ministre Līga Meņģelsone, finanšu ministrs Arvils Ašeradens, Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidents Ainis Dzalbs.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības valde šodien nāca klajā ar paziņojumu, ka pieprasīs valdībai līdz šī gada 1.jūlijam veselības nozarei piešķirt vismaz papildu 140 miljonus eiro "nozares pamatfunkciju izpildei".

Paredzēts, ka arodbiedrībai kopā ar vairākām veselības nozares darbinieku un darba devēju organizācijām, kā arī pacientu organizācijām 18.maijā būs tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV). Tikšanās laikā plānots pārrunāt aktuālo situāciju veselības aprūpē un nepieciešamos risinājumus.

Šodien LVSADA valde pieņēma nostāju sarunām ar Ministru prezidentu. Tā pieprasīs līdz šī gada 1.jūlijam rast papildu finansējumu veselības nozares pamatfunkciju izpildei vismaz 140 miljonu eiro apmērā, kā arī valsts budžetā 2024.gadam paredzēt papild finansējumu veselības nozares pamatfunkciju izpildei vismaz 310 miljonu eiro apmērā.

Šādas prasības jau iepriekš valdībai izvirzījušas vairākas Latvijas pacientu organizācijas un medicīnas darbiniekus pārstāvošās asociācijas, kas bija nosūtījušas atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, pieprasot solījumu izpildi attiecībā uz veselības aprūpes finansējumu.

Organizācijas aicināja Saeimas pārstāvjus un valdības locekļus steidzami meklēt risinājumus, lai šī gada budžeta ietvaros veselības aprūpes izdevumi tiktu palielināti, sasniedzot 12% no valsts budžeta izdevumiem, kas ir papildus aptuveni 140 miljoni eiro.

Tāpat tās aicināja nākamā gada budžeta ietvaros nodrošināt veselības aprūpes finansējumu pieaugumu atbilstoši sabiedrības veselības pamatnostādnēm, papildus piešķirot aptuveni 310 miljonus eiro, kā arī mazināt pieaugošos pacientu līdzmaksājumus un gaidīšanas rindas uz medicīnas pakalpojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu