Sievietes skaistuma un veselības noslēpums - naktssveces eļļa

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka mūsdienās tautas līdzekļiem bieži piedēvē t.s. placebo efektu, tomēr ir daži augi, kuri sevi ir pierādījuši. To var teikt par naktssveces eļļas lietošanu, ko iesaka kā uztura bagātinātāju gan pie ginekoloģiskām, gan endokrinoloģiskām problēmām, kā arī lai uzlabotu ādas stāvokli, mazinātu sāpes locītavās un regulētu holesterīna līmeni asinīs. Izklausās labi, vai ne? 

Par to, kas naktssveces eļļā ir tik vērtīgs, skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificēta farmaceite Alīna Fleišmane.

Divgadīgā naktssvece (enotera), kas sastopama Eiropā, Āzijā un Ziemeļamerikā, zied koši dzelteniem ziediem, kas rindojas krāšņā vārpā. Ziedi atveras vakarā, bet nākamajā dienā tie aizveras un novīst, un no šīs auga īpatnības cēlies tā nosaukums – naktssvece. 

Šī auga saknes, miza, ziedi, augļi un sēklas tiek lietoti dažādu indiāņu cilšu medicīnā jau gadsimtiem ilgi. Bet tomēr par vissvarīgāko auga sastāvdaļu tiek uzskatītas sēklas, kurās ir GLA (gamma-linolēnskābes).

Foto: Shutterstock

Naktssveces sēklās ir 70% linolskābes, 9% linolēnskābes, līdz pat 10% oleīnskābes, aptuveni 7% palmitīnskābes un līdz 3% stearīnskābes.

No sēklām tiek iegūta naktssveces eļļa (Oenothera biennis), kas mūsdienās ir kļuvusi par vienu no biežāk lietotajiem augu preparātiem visā pasaulē.

"Pateicoties linolskābei, tiek veicināta šūnu atjaunošanās, mazināts iekaisums, stabilizēta nervu sistēma un stimulēta laimes hormona serotonīna veidošanās. Linolēnskābe ir tā, kas piedalās smadzeņu šūnu reģenerācijā, reproduktīvo funkciju uzturēšanā, bet oleīnskābepazemina asinsspiedienu, normalizē sirds-asinsvadu sistēmas darbību, stimulē nervu šūnu attīstību, kā arī veic antioksidatīvās funkcijas. Savukārt palmitīnskābe, kas ir naktssveces eļļas sastāvā, veicina kolagēna, elastīna un hialuronskābes izstrādi un bremzē šūnu novecošanos. Stearīnskābe sekmē ādas tvirtumu, stimulē ādas mitrināšanu un veicina šūnu atjaunošanos," stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificēta farmaceite Alīna Fleišmane.

Naktsveces eļļas visbiežāk minētās labās īpašības

  • Naktssvece palīdz uzturēt hormonālo līdzsvaru, tā pozitīvi ietekmējot sievietes pašsajūtu menstruāciju laikā.
  • Naktssvece palīdz uzturēt ādas veselību.
  • Naktssvece uztur veselīgu ādu un saistaudus.
  • E vitamīns veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu.
  • Dabīgs produkts sievietes labsajūtai un veselīgai ādai.

Kāpēc tieši sieviešu noslēpums? 

Naktssveces eļļa sabiedrībā visvairāk pazīstama kā sieviešu eļļa, jo tā rūpējas, kopj, tonizē ādu, veicina matu, nagu augšanu un ļoti piemērota sāpju mazināšanai menstruāciju laikā, kā arī harmonizē un līdzsvaro reproduktīvās sistēmas darbību.

"Tādēļ naktssveces eļļu iesaka lietot sievietēm, kuras cieš no izteikta premenstruālā sindroma jeb tā sauktā PMS, kas izpaužas ar sāpēm, vieglu aizkaitināmību, sliktu garastāvokli, nogurumu, vājumu, krūšu piebriešanu. Arī menstruāciju laikā lietojot naktssveces eļļu kā uztura bagātinātāju, tā palīdz uzlabot ne tikai pašsajūtu, bet arī noregulēt menstruālo ciklu,” teic farmaceite Alīna Fleišmane, uzsverot, ka kombinācijā ar B6 un E vitamīnu naktssveces eļļa spēj atvieglot pašsajūtu arī sievietēm premenopauzes periodā, mazinot karstuma viļņus, pastiprinātu svīšanu, nervozitāti un straujas garastāvokļa svārstības. Savukārt ginekoloģijā naktssveces eļļu kā palīgterapijas līdzekli dažkārt iesaka lietot tām pacientēm, kurām jāārstē endometrioze, polipi vai cistas.

Dailes un skaistuma eļļa

Naktssvecē esošā Omega 6 piedalās šūnu vielmaiņā, īpaši ādas šūnu vielmaiņā, tāpēc naktssveces eļļa sejai un ķermeņa ādai var likt izskatīties veselīgākai, elastīgākai un tvirtākai. Uzskata, ka omega 6 var palīdzēt arī dažādu ādas slimību gadījumos, kā psoriāze vai ekzēma. Protams, naktssveces eļļu var lietot arī tad, ja sūdzību nav, – profilakses nolūkos! "Kā mēdz teikt – naktssveces eļļa piešķir ādai mirdzumu,” piebilst Alīna Fleišmane.

Kas vēl jāzina par naktssveces eļļas lietošanu

  • Ja naktssveces eļļu vēlas lietot profilaksei, ieteicamā dienas deva pieaugušajiem ir 1000–2000 mg.
  • Saslimšanu gadījumā var lietot lielākas devas – no 2000 mg līdz pat 6000 mg, par to iepriekš konsultējoties ar ārstu.
  • Lai veicinātu naktssveces eļļas pozitīvo iedarbību ādas un matu veselības uzlabošanā, vēlams to lietot kombinācijā ar A vitamīnu, E vitamīnu un biotīnu.
  • Naktssveces eļļu drīkst lietot arī bērni no 12 gadu vecuma.
  • Ja ir epilepsija, naktssveces eļļu lietot nedrīkst!
  • Grūtniecības un zīdīšanas periodā naktssveces eļļas lietošana obligāti jāsaskaņo ar savu ārstu, izvērtējot, vai šajā periodā to būtu nepieciešams darīt.
  • Ar naktssveces eļļu jāuzmanās arī tiem, kam ir nosliece uz asiņošanu vai kuri lieto asinis šķidrinošus līdzekļus. Omega-6 taukskābēm, kas ir naktssveces eļļas sastāvā, arī piemīt asinis šķidrinoša iedarbība.
  • Jāņem vērā, ka vienmēr pastāv individuāla nepanesība, kas var izpausties kā alerģiska reakcija. To novērojot, nekavējoties jāpārtrauc uztura bagātinātāja lietošana.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka". 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu