NA Valsts prezidenta vēlēšanu dēļ nevēlas izmaiņas koalīcijā, apgalvo Roberts Zīle (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Nacionālā apvienība (NA) nevēlas pieļaut izmaiņas koalīcijā Valsts prezidenta vēlēšanu dēļ, norādīja Eiropas Parlamenta deputāts un NA priekšsēdētāja vietnieks un valdes loceklis Roberts Zīle.

Politiķis akcentēja, ka NA nav pieņemama masu medijos izskanējusī informācija, ka tiek veidotas izmaiņas koalīcijā, turklāt, iespējams, šādas izmaiņas nevēlas arī "Apvienotais saraksts". Zīle akcentēja, ka

NA pirmajā Valsts prezidenta vēlēšanu kārtā neatbalstīs nevienu no trijiem kandidātiem.

Zīle skaidroja, - ja pirmajā kārtā prezidentu neievēlēs, NA vērtēs situāciju. Būtiski, lai valdības koalīcijā netiek veidotas ideoloģiski nesaprotamas kombinācijas. Viņa ieskatā, ideoloģiski nesaderīgas izmaiņas koalīcijā ir bīstamas valstij, ņemot vērā kā ģeopolitisko, tā ekonomisko situāciju.

"Masu medijos izskanējusi informācija, ka varētu izveidot citu koalīciju, ko, iespējams, veidotu "Jaunā vienotība" (JV), Zaļo un zemnieku savienība un "Progresīvie". Tas NA ir nepieņemami, un mēs vēlamies novērst šāda veida situāciju,"

pauda politiķis.

Taujāts, vai viņš pats piekristu kļūt par Valsts prezidenta amata kandidātu, ja pirmajā valsts pirmās personas vēlēšanu kārtā neviens kandidāts netiek ievēlēts, Zīle sacīja, ka patlaban tas nav NA dienas kārtībā. Viņš atzīmēja, ka NA bija savs kandidāts - pašreizējais Valsts prezidents Egils Levits, kurš gan atteicās piedalīties prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā.

NA priekšsēdētāja vietnieks pieļāva, ka Levits šādu lēmumu pieņēma, jo JV prezidentu tomēr nolēma neatbalstīt, jo viņa ievēlēšanai nepietiktu balsu, tāpēc JV izvirzīja savu kandidātu - ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV).

"Mūsu nostājā nekas nav mainījies. Ja vēlēšanu pirmā kārta paliks bez rezultāta, manuprāt, koalīcijai jāmēģina atrasts kandidāts, par kuru tā spēj vienoties.

Tas var būt kāds no esošajiem kandidātiem, vai arī kāds jauns kandidāts, ko varētu ievēlēt, nemainot valdības koalīciju," sacīja politiķis.

Kā ziņots, maija pēdējā dienā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā pārstāvētās partijas ir pieteikušas trīs kandidātus. Valdošajā koalīcijā ietilpstošais "Apvienotais saraksts" augstajam amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Uldi Pīlēnu, premjera partija "Jaunā vienotība" prezidenta krēslam piedāvā ārlietu ministra Rinkēviča kandidatūru, bet opozīcijā esošā frakcija "Progresīvie" prezidenta postenim virza publiskās pārvaldības eksperti Pinto. Nevienam no šiem kandidātiem pagaidām nav skaidra balsu vairākuma, lai uzvarētu vēlēšanās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu