Zobenvaļi Eiropā nogremdējuši jau trīs laivas un māca to darīt savas atvases. Kamdēļ? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zobenvalis. Ilustratīvs attēls
Zobenvalis. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Zobenvaļi Spānijas piekrastē nogremdējuši jau trešo laivu, un eksperti uzskata, ka šo uzvedību tie iemācās cits no cita.

Zobenvaļi – zināmi arī kā vaļi-slepkavas – uzbruka jahtai Gibraltāra šaurumā un sabojāja tās dzenskrūvi un stūres iekārtu. Nedarbā piedalījās divi mazāki un viens lielāks zobenvalis. Kamēr mazākie zobenvaļi grūstīja dzenskrūvi, lielākais ar visu svaru triecās jahtai virsū no sāna.

Aculiecinieki stāsta, ka redzējuši, kā mazākie zobenvaļi atdarina lielāko un pēc mirkļa arī taranē jahtu no sāna. Spānijas krasta apsardze izglāba jahtas apkalpi un centās nogādāt jahtu ostā, tomēr pie ostas ieejas tā nogrima.

Divas dienas pirms tam zobenvaļi bija uzbrukuši kādam zvejas kuģim. Zvejnieki stāstīja, ka novēroja zobenvaļu mātīti mācām savam bērnam, kā pareizi triekties virsū kuģa dzenskrūvei.

“Tur pavisam noteikti norisinājās kaut kāda veida apmācības,” ziņu izdevumam “9news” stāstīja kuģa apkalpes loceklis Gregs Blekbērns.

Ziņojumi par sastapšanos ar agresīviem zobenvaļiem pie Pireneju pussalas krastiem sāka parādīties 2020. gada maijā un nu kļūst aizvien biežāki, noskaidrots pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Marine Mammal Science”. Izskatās, ka zobenvaļi priekšroku dod zvejas laivām, un to uzvedība allaž ir līdzīga, proti, tie uzbrūk dzenskrūvei un stūres iekārtai un, kad ir apturējuši laivu, zaudē par to interesi.

Lielākā daļa šo satikšanos ir palikušas bez cilvēku upuriem. Kopš 2020. gada notikuši vairāk nekā 500 zobenvaļu uzbrukumi laivām, no kuriem trīs gadījumos laiva nogrima. Ir skaidrs, ka zobenvaļi laivām neuzbrūk nejauši, bet gan ar nodomu, tiesa, īsti skaidrs, kāpēc tie tā dara, nav. Iespējams, ka kādam zobenvalim reiz uzbrukuši zvejnieki, tāpēc tas pamatīgi izbijies un nu māca savus tuviniekus nīst laivas un cilvēkus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu