ASV parādījusies noslēpumaina “govju trakumsērga” (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Govs
Govs Foto: Shutterstock

ASV veselības eksperti Dienvidkarolīnas lopkautuvē novērojuši neparastu “govju trakumsērgu”, kas varētu būt bīstama arī cilvēkam.

ASV Lauksaimniecības departaments paziņojumā pauž, ka neviens ar šo sērgu slimais dzīvnieks nav nokauts, tāpēc bažām par to, ka to gaļa varētu būt nonākusi uz cilvēku galda, nav pamata.

Ziņu aģentūra “AFP” vēsta, ka situācijā vainojama liellopu sūkļveida encefalopātija (LSE), kas ir hroniska liellopu slimība ar nervu sistēmas darbības traucējumiem, novājēšanu un neizbēgamu dzīvnieka nāvi. Tiesa, saslimšanas gadījumu skaits nav liels, tāpēc gaļas tirdzniecību slimība nekādā veidā neietekmēs.

Slimība ir saistīta ar cilvēkiem nāvējošo Kreicfelda-Jakoba slimību (KJS), ar ko var sasirgt, apēdot inficēta liellopa gaļu.

Neparastais slimības variants sporādiskā “govju trakumsērga” parādās vecākiem liellopiem, bet tās klasiskais variants izplatās, kad ganāmpulks tiek barots ar inficētu gaļu un kauliem. Slimības klasiskais variants cilvēkus neapdraud.

Pēdējo 20 gadu laikā šī ir septītā reize, kad ASV tiek novērota šī slimība, tomēr tās neparastais variants novērots tikai vienu reizi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu