Astoņkājis pēkšņi sāk vicināties ar taustekļiem un spļaut tinti. Vai tas redzēja murgu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Astoņkājis. Ilustratīvs attēls
Astoņkājis. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Pētnieki laboratorijā video iemūžinājuši pagalam dīvainu astoņkāja uzvedību, kas varētu liecināt par to, ka šie dzīvnieki reizēm miegā pieredz murgus.

Zinātnieki Ņujorkas laboratorijā mēnesi novēroja astoņkāji, kurš kādā brīdī, kā izskatās, pamostas no ļauna murga un, vēl realitāti nenošķīris no sapņa, sāk vicināties ar taustekļiem un spļaut tinti. Vai tiešām astoņkāji spēj redzēt nelāgus sapņus?

Pastāv arī citi potenciāli skaidrojumi šādai astoņkāja uzvedībai, tāpēc pētnieki vairās uzreiz secināt, ka šis dzīvnieks redzējis sliktu sapni. Tiesa, jebkurā gadījumā dzīvnieka uzvedība šajā gadījumā ir ļoti neparasta.

“Tik daudzi pētījumi ir veikti, tomēr joprojām ir tik daudz nezināmā,” teica pētnieks Ēriks Anhels Ramoss, kurš piedalījās astoņkāja novērošanā un filmēšanā.

VIDEO: ASTOŅKĀJA NEPARASTĀ UZVEDĪBA

Pētniekiem izdevās iemūžināt četras epizodes, kurās par Kostello nodēvētais astoņkājis mierīgi guļ savā akvārijā, līdz pēkšņi sāk trakot, vicināt taustekļus un divās epizodēs arī spļaut melnu tinti, kas ir šo dzīvnieku aizsardzības mehānisms pret plēsējiem.

“Tas bija ļoti dīvaini, jo izskatījās, ka viņam sāp; brīdi likās, ka viņš cieš lielas mokas. Pēc tam viņš piecēlās, it kā nekas nebūtu noticis, un pārējo dienu izturējās pilnīgi normāli,” Izdevumam “Live Science” stāstīja Ramoss.

Astoņkāji līdzīgi uzvedas, kad savvaļā sastopas ar plēsējiem, tāpēc pētījuma autori domā, ka šim astoņkājim atmiņā iespiedusies kāda negatīva epizode, kas nu atkārtojas tā sapņos. Tiesa, kāds cits eksperts, kas attiecīgajā pētījumā nebija iesaistīts, saka, ka jābūt uzmanīgiem ar secinājumiem, jo mēs pārāk maz zinām par galvkāju miega procesiem. Nav pat skaidrs, vai tie vispār sapņo.

Var gadīties, ka šis astoņkājis nevis murgoja, bet viņu vienkārši kaut kas uzmodināja. Savukārt reizēm astoņkāji sāk dīvaini uzvesties sava mūža nogalē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu