27. maijā Rīgā plānotās protesta akcijas laikā saskata provokāciju riskus (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) ieskatā 27.maijā Rīgā plānotās protesta akcijas laikā iespējamas provokācijas, trešdien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejā teica RPP priekšnieks Juris Lūkass.

27.maijā kāda privātpersona Rīgā, Brīvības laukumā, ir pieteikusi protesta akciju, lai iedzīvotāji varētu paust viedokli "pret izpildvaras realizēto politiku". Uz akciju aktīvi mudina doties opozīcijas partijas.

Lūkass komitejas sēdē informēja, ka par bažām ir informējis pašvaldības amatpersonas. Ja šis pasākums notiks, gan RPP, gan valsts policija gan būšot gatavas novērst iespējamās konfrontācijas pasākuma laikā un nodrošināšot sabiedrisko kārtību.

Aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē, pašvaldība ir konsultējusies ar tiesībsargājošajām iestādēm. Pašvaldības rīcībā neesot juridiska pamatojuma, kas liktu veikt ierobežojošas darbības, līdz ar to pasākumu rīkot neaizliegs.

Tajā pašā laikā pašvaldības un tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji sapulces organizatoriem atgādinājuši par likuma normu obligātu ievērošanu, īpaši norādot uz sabiedriskās drošības un kārtības nodrošināšanu.

Savukārt Rīgas domes deputātu bloka "Kods Rīgai" politiķi uzskata, ka šī protesta akcija bija jāpārceļ uz citu vietu.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieces Lindas Ozolas biroja vadītājs Kaspars Adijāns informēja, ka "Kods Rīgai" deputāti norāda uz Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likumu, kurā teikts, ka ir jānodrošina Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu kā Latvijas nacionālās neatkarības izcīnīšanas, valstiskās identitātes un nacionālās pašapziņas simbolu un Latvijas tautas svētvietu saglabāšanu un tām atbilstošas cieņas izrādīšanu. Līdz ar to šī vieta esot apzīmēta kā "Latvijas tautas svētvieta un pret to jāattiecas ar atbilstošu cieņu".

Viņu ieskatā, 27.maija pasākumu rīkotāju reputācija un iepriekš organizēto pasākumu raksturs korelācijā ar izvēlēto norises lokāciju "veido potenciālu risku agresīvai konfrontācijai".

Likumā arī norādīts, ka pie Brīvības pieminekļa aizliegts organizēt pasākumus vai veikt darbības, kas vērstas uz agresīvu konfrontāciju, līdz ar to "Kods Rīgai" deputāti uzskata, ka šādai protesta akcijai bija jānotiek citviet.

Jau ziņots, ka 27.maijā Rīgā plānota protesta akciju pret valdības īstenoto politiku.

Pieteikumu protesta akcijas rīkošanai iesniegusi kāda privātpersona. Tajā norādīts, ka Brīvības laukumā no plkst.15 līdz plkst.17 notiks sapulce ar mērķi paust iedzīvotāju viedokli pret izpildvaras realizēto politiku.

Aktīvi uz protesta akciju aicina "Latvija pirmajā vietā" politiķis Ainārs Šlesers, kurš mudina uz pasākumu ierasties 10 000 iedzīvotāju, lai gan pieteikumā norādīts, ka sapulcē piedalīsies 1000 dalībnieku.

Šlesers sociālajos tīklos spekulē, ja uz protestu atnāks 10 000 cilvēku, kritīšot Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā valdība. "Mēs kopā gāzām Levitu! Gāzīsim kopā arī Kariņu!" mudina Šlesers.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu