Vīrs, kurš pēc lodes galvā pasauli sāka redzēt ačgārni (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

1938. gadā Spānijas pilsoņu kara laikā kāds kareivis pēc šauta ievainojuma galvā pasauli sāka redzēt ačgārni un kājām gaisā.

Kā vēstīts ziņojumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Neurologia”, kad ārsti izmeklēja 25 gadus veco spāņu kareivi, kurš zināms kā Pacients M, viņi atklāja, ka vīrietim ir cauršauta galva, tomēr ķirurģiska iejaukšanās nav nepieciešama.

Tomēr, kad kareivis pamodās, visa pasaule burtiski bija apgriezusies kājām gaisā.

“Pamostoties no šī stāvokļa, es aptvēru, ka esmu gandrīz pavisam zaudējis redzi. Es kaut ko spēju saredzēt ar labo aci, bet pilnīgi neko ar kreiso,” Pacients M citēts ārsta Husto Gonsalo Rodrigesa Līla piezīmēs, kurš dokumentēja dīvaino lietu.

Pacients M arī stāstīja, ka cilvēki viņa priekšā parādījušies pretējā redzeslauka pusē, nekā atradās patiesībā. Šis dīvainais spoguļa efekts skāra arī pacienta dzirdētās skaņas un sajustos pieskārienus. Viņš viegli spēja lasīt ciparus un burtus no viena vai otra gala, kā arī pieredzēja krāsas atdalāmies no objekta un lietas trīskāršojamies, raksta "Live Science".

Visvairāk ārstu ieintriģēja tas, cik tekoši pacients spēja lasīt kājām gaisā apgrieztu avīzi.

“Arī pašam pacientam savs stāvoklis šķita dīvains. Piemēram, uz sastatnēm strādājošos vīrus viņš redzējis kājām gaisā,” rakstīja ārsts.

Pacients gan neesot ļoti satraucies par savu stāvokli. Gluži otrādi, ārsts novērojis, ka pacients savus simptomus dēvējis par “ir lietas, kas reizēm parādās manā redzeslaukā”.

Ārsts Pacientu M pētīja desmitiem gadu, procesa laikā radot teoriju par smadzeņu dinamiku. Tiesa, tolaik neiroloģijas joma stagnēja un tādas progresīvas idejas nevēlējās pieņemt.

Pacients M ar savu dīvaino stāvokli nodzīvoja līdz pat mūža beigām 1990. gados.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu