Aprīlī Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) aplēsa, ka Indija ir apsteigusi Ķīnu kā pasaulē visblīvāk apdzīvotā valsts. Lai gan šis paziņojums izpelnījās lielu plašsaziņas līdzekļu uzmanību, 2024. gada Indijas tautas skaitīšana, visticamāk, atklās, ka ANO prognozes ir bijušas krietni pārspīlētas.

Papildus tam, ka ANO ir pārvērtējusi Ķīnas un Indijas demogrāfisko situāciju, tā ir arī finansiāli atbalstījusi abu valstu demogrāfijas ierobežošanas politiku.

ANO Iedzīvotāju fonds (UNFPA) 1974. gadā piešķīra Indijai 40 miljonus ASV dolāru, un toreizējā premjerministre Indira Gandija ieviesa virkni radikālu pasākumu, lai mazinātu valsts iedzīvotāju skaita pieaugumu, kā rezultātā aptuveni 8 miljoni indiešu tika piespiedu kārtā sterilizēti.

Par laimi, 1977. gadā vēlētāji Gandiju nepārvēlēja, un šī politika tika atcelta.

Pēc Indijas UNFPA pievērsās Ķīnai, 1979. gadā piešķirot 50 miljonus ASV dolāru – ievērojamu summu, ņemot vērā, ka Ķīnas ārvalstu valūtas rezerves tajā laikā bija tikai 167 miljoni ASV dolāru. Līdzekļi tika izmantoti, lai īstenotu Ķīnas viena bērna politiku. Zem veselības ministra Cjaņa Sjiņdžuna dzelzs dūres sterilizāciju skaits pieauga no 2,2 miljoniem 1981. gadā līdz 20,7 miljoniem 1983. gadā, bet abortu skaits palielinājās no 8,7 miljoniem līdz 14,4 miljoniem. UNFPA 1983. gadā Gandijai un Čjanam pasniedza pirmo ANO Iedzīvotāju apbalvojumu par ieguldījumu iedzīvotāju skaita kontroles jomā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X