Nav joki. Vidējā globālā temperatūra pirmo reizi draud pārsniegt 1,5 °C slieksni (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Klimata zinātnieki paredz, ka mūsu pārkarsusī pasaule tuvāko dažu gadu laikā pārsniegs 1,5 °C slieksni. Ko tas nozīmē?

Pētnieki saka, ka nu jau pastāv 66% liela iespēja, ka līdz 2027. gadam vidējā globālā temperatūra pārsniegs 1,5 °C slieksni. Iespēja aizvien pieaug cilvēka darbības radīto emisiju un šogad pareģotās dabas parādības El Ninjo dēļ.

Sliekšņa pārkāpšana nozīmēs to, ka pasaule būs par 1,5 grādiem pēc Celsija skalas siltāka, nekā bija 19. gadsimta pirmajā pusē, kad sākās rūpnieciskā revolūcija. Tiesa, tas varētu nebūt ilglaicīgi, tomēr šī sliekšņa pārkāpšana kaut uz vienu gadu ir ļoti uztraucošs brīdinājuma signāls par globālās sasilšanas pieaugošo ātrumu, raksta "BBC".

1,5 grādi pēc Celsija skalas nu jau kļuvuši par simbolu globālajai diskusijai par klimata pārmaiņām. 2015. gada Parīzes nolīguma ietvarā valstis ir vienojušās nepieļaut kopējo planētas sasilšanu virs 2 °C, ieteicams līdz 1,5 °C.

Šīs gaisa temperatūras pārsniegšana katru gadu tuvākās desmitgades nozīmētu ilgākus karstuma viļņus un postošākas vētras un savvaļas ugunsgrēkus.

Klimata zinātnieki saka, ka joprojām ir laiks, lai apturētu globālo sasilšanu, tomēr emisijas ir jāsamazina strauji. Kopš 2020. gada Pasaules Meteoroloģijas organizācija veica aplēses par to, vai un kad tiks pārsniegts 1,5 °C slieksnis. Toreiz tika paredzēts, ka pastāv mazāk nekā 20% liela iespēja, ka slieksnis tiks pārkāpts turpmāko piecu gadu laikā. Pagājušajā gadā šis cipars jau bija pieaudzis līdz 50%, bet nu jau līdz 66%.

Kas ir šie 1,5 °C?

Šis cipars ir indikators tam, cik daudz vai maz pasaule ir sasilusi vai atdzisusi, salīdzinot ar ilgtermiņa globālo vidējo rādītāju. Vidējie temperatūras dati ir iegūti laika periodā starp 1850. un 1900. gadu, lai saprastu, kāda bija temperatūra pirms mēs sākām paļauties uz oglēm, naftas un gāzes.

Desmitiem gadu klimata zinātnieki uzskatīja, ka bīstamu iespaidu atstās 2 °C sliekšņa pārkāpšana, tomēr 2018. gadā šīs aplēses tika pārskatītas, parādot, ka jau 1,5 °C sliekšņa pārkāpšana nesīs ievērojamu postu pasaulē.

Pēdējo dažu desmitu gadu laikā pasaule ir ievērojami sasilusi. 2016. gadā, piemēram, globālā temperatūra bija 1,28 °C virs pirms rūpnieciskās revolūcijas laika rādītājiem. Cilvēce tagad pirmo reizi ir tik tuvu 1,5 °C slieksnim.

Ko mainīs El Ninjo?

Pastāv divi atslēgas elementi – pirmais ir joprojām pieaugošās oglekļa dioksīda emisijas, kas nonāk atmosfērā cilvēka darbības rezultātā. Otrais ir El Ninjo – laikapstākļu fenomens ar globālu ietekmi. Pēdējos trīs gadus pasaule ir piedzīvojusi pretējo fenomenu - La Ninju, kas zināmā veidā ir mazinājis klimata sasilšanu. Tomēr papildus siltums, kas El Ninjo rezultātā nonāks Klusajā okeānā, visticamāk, globālo gaisa temperatūru nākamgad pacels jaunā līmenī.

Tiesa, ir grūti paredzēt gaidāmā El Ninjo apmērus un ietekmi uz klimatu turpmākos piecus gadus. Ir skaidrs, ka Arktika piedzīvos lielāku sasilšanu nekā citi pasaules reģioni, savukārt Ziemeļeiropā nākamo piecu gadu laikā pieaugs lietus iespējamība periodā no maija līdz septembrim.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu