Foto "Theranos" afēra: par krāpniecību notiesātā Elizabete Holmsa dodas uz cietumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV biotehnoloģiju uzņēmuma "Theranos" dibinātāja Elizabete Holmsa, kura notiesāta par investoru apkrāpšanu, otrdien devās uz cietumu Teksasā, sākot izciest viņai piespriesto 11 gadu cietumsodu.

Holmsa 2003.gadā 19 gadu vecumā nodibināja uzņēmumu "Theranos" un drīz pēc tam pārtrauca studijas Stenforda Universitātē. Pēc aptuveni desmit gadiem viņai izdevās piesaistīt mediju uzmanību, apgalvojot, ka viņa izstrādājusi revolucionāru sistēmu, kam nepieciešamas tikai dažas asins piles no dūriena pirkstā, lai veiktu daudzas un dažādas analīzes.

Holmsa viņas uzņēmumā pierunāja ieguldīt daudzus slavenus investorus, tai skaitā Rūpertu Mērdoku, Leriju Elisonu, Valtonu ģimeni un Betsiju Devosu, kopumā piesaistot investīcijas 945 miljonu dolāru apmērā. Uzņēmuma "Theranos" vērtība savulaik tika lēsta ap deviņiem miljardiem dolāru. Holmsa bieži gozējās uz žurnālu vākiem, sniedza intervijas un tika salīdzināta ar kādreizējo tehnoloģiju milža "Apple" vadītāju Stīvu Džobsu.

Taču 2015.gadā "The Wall Street Journal" atklāja, ka patiesībā "Theranos" izslavētā asinsanalīžu sistēma nedarbojas un ka lielākā daļa analīžu veikta ar citu uzņēmumu veidotajām tehnoloģijām, kas tiek plaši izmantotas visur pasaulē.

FOTO: Elizabete Holmsa dodas uz cietumu.

Holmsa sodu izcietīs ieslodzījuma vietā Braeinā, Teksasas štatā. Fotogrāfijās redzams, ka viņa uz cietumu dodas džinsos un bēšā džemperī, smaidot sarunājoties ar cietuma darbiniekiem, kuri viņu pavada.

Holmsai ir divi mazi bērni - 2021.gada jūlijā dzimušas dēls un trīs mēnešus veca meita, kura tika ieņemta pēc tam, kad zvērinātie Holmsu 2022.gada janvārī atzina par vainīgu vairākos apsūdzības punktos par krāpniecību.

Atsevišķā tiesas procesā tika notiesāts arī "Theranos" bijušais vadības darbinieks Ramešs Balvani, kuram piespriests nepilnu 13 gadu cietumsods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu