Vīrieti sadzeļ 250 bites, bet viņš izdzīvo. Kā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Bites. Ilustratīvs attēls
Bites. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Arizonā kādam vīrietim uzbrucis bišu bars, sadzeļot viņu vismaz 250 reizes. Pārsteidzošā kārtā vīrietim izdevās izdzīvot.

60 gadus vecais Džons Fišers kopā ar suni Pipinu darbojās savas mājas pagalmā, kad viņam uzbruka prāvs bišu bars. Pipinam izdevās aizbēgt, bet Fišeram, kurš ir piesaistīts ratiņkrēslam, nepaveicās – ratiņkrēsls apgāzās un bites, tā sakot, atspārdīja guļošo.

Fišers tika nogādāts slimnīcā, kur pirms bišu dzeloņu izņemšanas viņam tika iedots morfīns. Vēlāk viņš stāstīja, ka ārsti no viņa ķermeņa izvilkuši vairāk nekā 250 dzeloņus. Tagad vīrietis jau atrodas mājās un ārstē sadzeltās rokas, acis, muti, ausis, kājas un muguru. Sunītis Pipins tika sadzelts aptuveni 50 reižu un nu lēnām atkopjas dzīvnieku slimnīcā.

Ziņojumā apgalvots, ka uzbrukumā vainojamas tā saucamās bites-slepkavas, kas ir Eiropas medus bišu (Apis mellifera) hibrīds. Ņemot vērā šo bišu baiso nosaukumu, kā gan Fišeram izdevās uzbrukumā izdzīvot?

Bites-slepkavas pirmo reizi radīja brazīliešu zinātnieks, cenšoties sakombinēt Eiropas medus bites ar siltākā klimatā dzīvojošajām Āfrikas medus bitēm, raksta “Live Science”.

Šie hibrīdi gadu gaitā nonāca Ziemeļamerikā. Savu neglaimojošo nosaukumu bites ieguva tāpēc, ka bieži mēdz pulcēties baros un agresīvi uzbrukt saviem upuriem.

Tiesa, šo bišu inde nav spēcīgāka par parasto Eiropas medus bišu indi.

Tiesa, dažos gadījumos pat viens bites dzēliens var nogalināt cilvēku. 2009. gadā kādu vīrieti savas mājas garāžā nogalināja viena bite. Nav gan skaidrs, kādas sugas bite tā bija. Tomēr šādi gadījumi ir ārkārtīgi reti un ir saistīti ar alerģiskām reakcijām.

Nesenā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Clinical Case Reports”, aplēsts, ka pieaudzis cilvēks var izturēt 50 līdz 500 bišu dzēlienus. Fišera gadījumā 250 dzēlieni nebija pietiekami daudz, lai viņu nogalinātu.

Dažiem gan nav tik ļoti paveicies. 2016. gadā kāds 23 gadu vecs vīrietis nomira pēc tam, kad saņēma 1000 bišu dzēlienus, savukārt 2021. gadā cits vīrietis gāja bojā pēc simtiem dzēlienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu