Aktiermākslas paraugstunda: čūska notēlo dramatisku nāvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook" video

ASV Džordžijas štatā video iemūžināta patiesa aktiermākslas paraugstunda – čūska, kas, sajutusi briesmas, prasmīgi notēlo agoniju un nāvi.

Čūsku ķērājs Džeimss Daulings iespaidīgo aktu nofilmēja 21. maijā, un nu to sociālajā tīklā “Facebook” jau noskatījušies simtiem tūkstošu lietotāju.

“Tā ir austrumu čūska – Džordžijas štata iezemiete. Šīs čūskas kā aizsargmehānismu bieži vien izmanto savas nāves tēlošanu, cerot, ka uzbrucējs zaudēs par to interesi un dosies prom. Kad gaiss ir tīrs, tās atgūstas un dodas tālāk savās gaitās,” izdevumam “Newsweek” stāstīja Daulings.

Šo teatrālo aktu zinātnē pazīst kā tanatozi. Šīs sugas čūskas ir labi pazīstamas šī aizsargmehānisma dēļ, tomēr tanatoze reizēm novērota arī citu sugu čūsku vidū.

Tas notiek tā: dažas sekundes čūska raustīsies krampjos un locīsies kā traka, bet pēc tam apkritīs ar vēderu uz augšu, atpletīs muti un dramatiski izkārs mēli. Bet tas vēl nav viss. Lai nāves aktu padarītu ticamāku, čūska arī “piekrāmēs bikses”.

“Tas ir balstīts uz to, ka lielākā daļa dzīvnieku maitu neēd. Tātad, ja tu esi miris, potenciālais uzbrucējs varētu tevi likt mierā,” stāstīja herpetoloģijas profesors Marks O’Šī.

Kā redzams video, dramatisko nāves aktu papildina defekācija, kad ekskrementi izsmērējas pa visu čūskas ķermeni. Īsti skaidrs, kāpēc šis papildu mehānisms ir vajadzīgs, zinātniekiem nav, tomēr, visticamāk, tas ir saistīts ar čūskas uzturu. Proti, šīs sugas čūskas mēdz medīt krupjus, kuri satur indīgus toksīnus, pret kuriem šīs čūskas ir imūnas. Daļēji šie toksīni nonāk čūskas fekālijās, kalpojot par ķīmisku aizsargmehānismu.

Lai cik arī dramatisks un skaists būtu čūskas tēlojums, tomēr labāk tās likt mierā, jo tajā brīdī čūska burtiski baidās par savu dzīvību un ir pakļauta ļoti lielam stresam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu