Vai Īlona Maska “smadzeņu čipi” glābs paralizētos un neredzīgos? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) Īlona Maska kompānijai “Neuralink”, kas nodarbojas ar smadzeņu implantu izstrādāšanu, beidzot atļāvusi veikt pirmos eksperimentus ar cilvēkiem.

“Neuralink” cer, ka radītā smadzeņu-datora saskarne ļaus atgūt kustību spējas cilvēkiem, kuri ir paralizēti no kakla uz leju. Maskas arī ir minējis, ka smadzeņu čipi varēs atdot redzi neredzīgajiem.

Neironi jeb nervu šūnas savā starpā komunicē ar elektriskiem lādiņiem, tā koordinējot mūsu domas, sajūtas un uzvedību. “Neuralink” implanti, kas jau ir pārbaudīti uz dzīvniekiem, teorētiski darbojas, interpretējot šos signālus un dekodēto informāciju nosūtot uz datoru. Paralīzes gadījumā, piemēram, dators izanalizēs iegūto informāciju un atpakaļ uz ķermeni nosūtīs atbildes signālu, stimulējot nervus un muskuļus, kas vajadzīgi kustībām.

Implants tiks ievietots nelielā caurumā galvaskausā, bet tā elektrodi ievadīti dažus milimetrus dziļi smadzeņu ārējā slānī. Šo procedūru veiks robots, un tā būs vien 30 minūtes ilga, turklāt veikta bez pilnas narkozes, vēstīts izdevumā “Live Science”.

Foto: AFP / Scanpix

Kopš 2018. gada “Neuralink” eksperimentos nogalināti aptuveni 1500 dzīvnieki, to skaitā aitas, cūkas un pērtiķi. Tas pamatīgi satraucis dzīvnieku aizstāvjus, kas apsūdzējuši kompāniju nežēlībā pret dzīvniekiem.

Šis nav pirmais kompānijas mēģinājums iegūt atļauju eksperimentēt ar cilvēkiem. 2022. gadā šis lūgums tika noraidīts drošības apsvērumu dēļ. Masks gan ir pārliecināts par panākumiem, apgalvojot, ka viņš implantētu šos čipus ne vien savā, bet arī savu bērnu galvā, ja vien rastos tāda vajadzība, raksta “Reuters”.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu