Lietuvas ārlietu ministrs aicina izvērtēt Baltkrievijas iesaisti Krievijas kara noziegumos

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.
Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. Foto: VALENTYN OGIRENKO/AFP

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis nosūtījis vēstuli Starptautiskās krimināltiesas (SKT) virsprokuroram Karimam Hanam, kurā aicina izvērtēt Baltkrievijas sniegto palīdzību Krievijai kara noziegumu pastrādāšanā.

Lai par saistībā ar Krievijas agresijas karu Ukrainā pastrādātajiem kara un citiem smagiem noziegumiem pie atbildības tiktu saukti visi atbildīgie, "ir jāņem vērā arī Krievijas līdzzinātāju, kas palīdz un atbalsta Krieviju kara noziegumu pastrādāšanu, rīcība, un ir jāizgaismo viņu iesaiste šo noziegumu pastrādāšanā", vēstulē uzsvēris Lietuvas ārlietu ministrs.

Viņš SKT virsprokuroram iesniedzis arī Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas kustības līderes Svjatlanas Cihanouskas apkopoto informāciju par baltkrievu politiskās elites un valsts uzņēmumu iesaisti bērnu pārvietošanā no Ukrainas uz Baltkrievijas teritoriju, informēja Lietuvas Ārlietu ministrijā.

Lietuva SKT vērsās jau 2020.gada februārī, norādot uz Baltkrievijas režīma acīmredzamo iesaisti Krievijas karā Ukrainā, kas tika sākts jau 2014.gadā.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma pērn februārī no Ukrainas nelikumīgi izvesti tūkstošiem bērnu, un lielākā daļa no viņiem izvesti no Krievijas okupētajiem Ukrainas dienvidu un austrumu reģioniem. Kā liecina Ukrainas Ģenerālprokuratūras dati, krievi nolaupījuši un no okupētajām teritorijām izveduši ap 15 000 bērnu.

SKT šogad izdeva Krievijas diktatora Vladimira Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aizturēšanas orderus par nelikumīgu ukraiņu bērnu deportēšanu uz Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu