Pirmo reizi vēsturē krokodilu mātīte izdējusi olas bez tēviņa iesaistes (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krokodils
Krokodils Foto: Unsplash

Zinātnieki ziņo par pirmo zināmo gadījumu, kad 16 gadus izolēta krokodilu mātīte pēkšņi izdējusi olas. Šis gadījums ir pārsteidzošs ieskats evolūcijas procesos un, iespējams, parāda dinozauru reproduktīvās spējas.

Amerikas krokodilu mātīte (Crocodylus acutus) tika sagūstīta 2002. gadā, kad bija divus gadus veca, un ievietota aplokā Kostarikā. Turpmākos 16 gadus viņa dzīvoja viena, tomēr 2018. gada janvārī aplokā tika atrastas 14 olas.

Fakultatīvā partenoģenēze – organisma attīstība no neapaugļotas olšūnas – ir aseksuālas vairošanās paveids, kad sugas mātīte spēj vairoties bez tēviņa starpniecības. Zinātnieki to novērojuši starp nebrīvē dzīvojošiem putniem, haizivīm, ķirzakām, čūskām un citām sugām. Līdz šim tas nekad nebija novērots krokodilu vidū.

Pētījumā, kas publicēts šā gada 7. jūnijā zinātniskajā žurnālā “Biology Letters”, pētnieki raksta, ka septiņas no 14 krokodila olām bija dzīvotspējīgas. Tās tika ievietotas inkubatorā, tomēr mazuļi neizšķīlās. Vienā no zinātnieku atvērtajām olām atradās pilnībā izveidojies, tomēr nedzīvs krokodila embrijs. Ģenētiskās analīzes parādīja, ka tas ir gandrīz pilnīgi identisks savai mātei.

Fakultatīvā partenoģenēze varētu būt iespējamāka, kad suga atrodas uz izmiršanas robežas. Pētnieki tagad cenšas noskaidrot, cik bieži sastopama tā ir savvaļas dzīvnieku vidū.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu