Drošības dienests kanāla “Baltijas antifašisti” izveidotājiem inkriminē noziedzīgas organizācijas vadīšanu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Muhammed Ibrahim Ali

Personām, kas ziņojumapmaiņas platformā "Telegram" izveidoja un uzturēja kanālu "Baltijas antifašisti", tiek inkriminēta noziedzīgas organizācijas vadīšana un piedalīšanās šādas organizācijas izdarītajos noziegumos, informēja Valsts drošības dienestā (VDD).

Izmeklējot krimināllietu pret personām, kas platformā "Telegram" izvērsa pretvalstiskas aktivitātes, un izvērtējot izmeklēšanas laikā iegūto informāciju, VDD ir mainījis noziedzīgā nodarījuma kvalifikāciju uz smagāku.

Kriminālprocesu VDD sāka 2022.gada 28.novembrī saistībā ar pretvalstiskām aktivitātēm un agresorvalsts Krievijas interešu atbalstīšanu, izmantojot "Telegram" kanālu "Baltijas antifašisti" un citus līdzīga satura kanālus. Tobrīd dienests kriminālprocesu sāka par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

Tagad VDD ir mainījis pret Latvijas valsti vērsto noziedzīgo darbību juridisko kvalifikāciju, jo izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecinot, ka noziegumi veikti speciāli šim nolūkam izveidotas noziedzīgas organizācijas ietvaros.

Saskaņā ar dienesta rīcībā esošo informāciju, noziedzīgo organizāciju 2022.gada novembrī izveidoja vismaz pieci Latvijas valstspiederīgie, savstarpēji vienojoties par sasniedzamajiem mērķiem, kas ietver sevišķi smagu noziegumu izdarīšanu pret Latvijas valsti. Noziegumu koordinēšanai organizācija platformā "Telegram" izveidoja kanālu "Baltijas antifašisti" un vairākus ar to saistītus kanālus.

Kopš izveides brīža noziedzīgā organizācija šos kanālus mērķtiecīgi un sistemātiski izmanto dažādām pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstām aktivitātēm, tajā skaitā neizpaužamu ziņu un citu ziņu nelikumīgai vākšanai nolūkā nodot tās Krievijas specdienestiem un citām institūcijām, informē VDD.

Noziedzīgās organizācijas veidotajos kanālos regulāri tiek publicēti aicinājumi vākt informāciju par Latvijas valsts amatpersonām, valsts pārvaldes institūciju darbiniekiem, valsts drošības iestāžu darbiniekiem, Latvijas bruņoto spēku amatpersonām, Ukrainas pusē karojošajiem Latvijas valstpiederīgajiem, kā arī citām fiziskām un juridiskām personām, kas ar savu darbību vērsušās pret Krievijas agresiju.

Tāpat šajos kanālos regulāri tiek pausts atbalsts Krievijas izvērstajam karam Ukrainā. VDD kanālā "Baltijas antifašisti" publicētajā saturā ir fiksējis aicinājumus prettiesiski piedalīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā, kā arī vākt un nodot finanšu līdzekļus Krievijas karavīriem Ukrainā.

Kriminālprocesā patlaban trīs personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, un kā drošības līdzeklis tām noteikts apcietinājums. Vēl trīs cilkvēkiem ir piemērots personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statuss.

TVNET jau rakstīja, ka viena no apcietinātajām ir prokremliskā aktīviste Tatjana Andrijeca.

VDD brīdina, ka par iesaistīšanos noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" noziegumos draud kriminālatbildība.

Saskaņā ar Krimināllikumu par noziedzīgas organizācijas vadīšanu vai piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos var tikt piemērots mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu