Izlaidums par saprātīgu cenu! Padomi, kā ieekonomēt

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Skolas absolvēšana ir nozīmīgs dzīves notikums gan absolventiem, gan viņu vecākiem. Saskaitot izdevumus par izlaiduma svinībām, nereti sanāk diezgan iespaidīga naudas summa. Tāpēc Naudas plānošanas centrs sagatavojis pāris ieteikumu, kā ieekonomēt!

Ieteikumi noderēs kā pamatskolas un vidusskolas, tā arī augstskolu absolventiem un viņu vecākiem.  

1. Izlaidums nav izņēmums. Arī šajos svētkos vispirms nepieciešams noteikt budžetu – cik daudz naudas vari atvēlēt izlaiduma svinībām. Zinot šo summu, būs vieglāk saplānot visu pārējo – cik daudz vari tērēt kleitai vai uzvalkam, cik daudz – mielastam, cik viesu aicināt utt. Ja skolu absolvē tavs bērns, svētku izdevumu plānošanā der iesaistīt arī viņu. Tā savai atvasei radīsi priekšstatu, cik patiesībā izmaksā svinības un kādēļ, iespējams, kādu lietu nevarat atļauties. 

2. Īpašai dienai ir nepieciešami īpaši ielūgumi, tādēļ iesakām gatavot tos pašam! Tādā veidā ne tikai ieekonomēsi naudu par jau gatavu ielūgumu iegādi, bet radīsi neatkārtojamu, katram viesim individuālu darbu. Vari arī izmantot jau interneta resursos pieejamās sagataves. 

3. Viesu cienāšanai vari pasniegt dārzeņus un uzkodas, kurus, ja tie ir sezonas, vasarā var nopirkt vairumā un lētāk.

4. Tā vietā, lai svinību vietu rotātu ar dārgiem dekoriem, galdu vari noformēt ar pļavu ziedu pušķi vai viesu dāvātajiem ziediem! Kā īpašu dekorāciju un izklaidi vienlaikus vari sagatavot sienas avīzi – pie lielas papīra lapas vai korķa tāfeles piestiprināt skolas (augstskolas) laika jautrākās un interesantākās fotogrāfijas.

5. Ja apģērbs tiek pirkts jau gatavs, iesakām izvēlies tādu tērpu, ko varēsi valkāt arī pēc izlaiduma. Piemēram, ja sieviete sev/meitai izvēlēsies kostīmu, kombinējot ar citiem apģērba gabaliem un aksesuāriem, to varēs valkāt kā ikdienā, tā svētkos. Ar praktisku pieeju izvēlies arī apavus.

6. Ja tev/meitai mājās jau ir, piemēram, maz valkāta kleita, kāpēc pirkt jaunu? Papildini to ar jaunu šallīti, žaketi, apaviem vai aksesuāriem, un kleita iegūs jaunu izskatu! Tas pats attiecas arī uz vīriešiem – jau esošo uzvalku iespējams atsvaidzināt ar jaunu un vasarīgu kaklasaiti.

7. Lai sapostu sevi izlaidumam, iesakām veltīt laiku skaistumkopšanas salonu akciju un piedāvājumu izpētei un salīdzināšanai. Piemēram, nereti, veicot manikīru un pedikīru vienlaikus, jāmaksā mazāk, nekā vienā dienā veicot manikīru, otrā – pedikīru. Apjautājies – iespējams, kāda tava paziņa prot veikt lielisku manikīru vai veidot svētku frizūras; izmanto šo iespēju!

8. Ja absolventam plānots sveikt, piemēram, vairākus skolotājus, ziedus iegādājies ziedu tirdzniecības bāzēs. Tikpat labi derēs arī pļavā salasīts skaists margrietiņu pušķis vai pašu/vecmāmiņas dārzā saplūkta sezonas ziedu kompozīcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu