Ķīna sāk darbu pie noslēpumaina, 11 kilometrus dziļa urbuma (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ir daudz veidu, kā zinātniekiem noskaidrot, kas norisinās zem mūsu planētas virsmas, tomēr nekas nepārspēj kārtīgu urbumu.

Kā vēstīts Ķīnas valsts ziņu izdevumā “Xinhua”, Taklamakana tuksnesī Ķīnas ziemeļrietumos ir sākti darbi, lai iesniegtos 11,1 kilometru dziļi pazemē.

Tiesa, tas nebūs dziļākais urbums, ko veicis cilvēks, proti, Kolas pussalā Krievijā atrodas Kolas superdziļais urbums, kas ir 12 262 metrus dziļš un nu ir pamests.

Ķīnas zinātnieki cer, kas šis urbums ievērojami vairos mūsu zināšanas par Zemes dzīļu ģeoloģiju, tiesa, reizē ar zinātniskajiem darbiem tiks meklēta arī nafta un dabasgāze. Ķīna gan par savu urbumu un plānotajiem eksperimentiem īpaši daudz informācijas nav atklājusi.

VIDEO: ĶĪNA GATAVOJAS URBT

Tas ir milzīgs tehnoloģisks izaicinājums. Urbums netiks pabeigts vēl vairāk nekā gadu un, lai to pabeigtu, būs vajadzīgas kādas 2000 tonnas aprīkojuma un instrumentu, to skaitā urbju un cauruļu.

Lai labāk saprastu, cik sarežģīts šis process ir, paskatīsimies uz Kolas superdziļo urbumu. Darbi pie šā projekta sākās 1970. gada maijā un turpinājās līdz 1994. gadam. Dažādu ķibeļu dēļ kopā tika veikti pieci urbumi.

Tiesa, urbums izrādījās visai noderīgs. Zinātniekiem izdevās atrast ūdeni un ūdeņradi tādos daudzumos, kādus tādā dziļumā nebija cerēts atrast. Vēl kāds interesants atklājums bija mikroskopiska planktona fosilijas aptuveni sešu kilometru dziļumā.

Skatīsimies, kādus brīnumus mums atklās Ķīnas urbums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu