Krievijas pareizticīgā baznīca nodēvējusi pacifismu par ķecerību, kas nav savienojama ar baznīcas mācībām (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Krievijas Pareizticīgās baznīcas (РПЦ) baznīcas tiesa ir pasludinājusi pacifismu par baznīcai svešu ķecerību. Tā teikts baznīcas tiesas lietas materiālos par priestera Joanna Burdina atstādināšanu no amata. Viņš savā sprediķī vērsās pret karu [Ukrainā] un sacīja, ka „mēs, kristieši, neuzdrošināmies stāvēt malā, kad brālis nogalina brāli, kristietis – kristieti”.

Izdevums „Sota”, kas iepazinies ar šīs lietas materiāliem, raksta, ka kopš pagājušā gada rudens Burdins ir mēģinājis pāriet no Krievijas Pareizticīgās baznīcas (РПЦ) uz Bulgārijas baznīcu, taču ticis brīdināts, ka “gadījumā, ja viņš mēģinās pāriet uz citu jurisdikciju, var sekot atstādināšana no amata: viņi saka, ka neviens netiek atbrīvots no Krievijas Pareizticīgās baznīcas (РПЦ). Tomēr Burdins iesniedzis oficiālu lūgumu viņu pārcelt. Uzreiz pēc tam, 16. martā, viņam tika aizliegts vadīt dievkalpojumus, bet baznīcas tiesa tika nozīmēta uz 16. jūniju. Viņam arī skaidrots, ka lēmumu par priestera atstādināšanu personīgi pieņēmis patriarhs Kirils.

“...pacifisms, aiz kura priesteris Burdins cenšas slēpties no viņam izvirzītajām apsūdzībām, nav savienojams ar patieso pareizticīgās baznīcas mācību, jo īpaši, kas izklāstīta Sociālās koncepcijas pamatos. Pacifisms dažādos baznīcas vēstures laikmetos bija klātesošs ķecerīgās doktrīnās...”,

lasāms lietas materiālos.

Baznīcas tiesas garīdznieki apsūdz Burdinu arī „pseidopacifismā”. Jo īpaši uzsvērts, ka Burdins kritizējis Krievijas, nevis Ukrainas varas iestādes, un klusējis par viņa dzimtajā pilsētā Odesā sarīkoto cilvēku dedzināšanu Arodbiedrību namā 2014. gada 2. maijā. Turklāt lietas materiālos baznīcas tiesa atklāti raksta par Krievijas Pareizticīgās baznīcas politisko angažētību.

„Ja kāds kaitina ķēniņu vai kņazu, nebūdams patiess: lai viņš tiek sodīts.”

„Tātad viņa pacifisms ir iedomāts, vienpusēji orientēts, aiz tā ir skaidri saskatāma viņa pretkrieviskā politiskā nostāja, kas mūsu valstī tiek uztverta kā nepieņemama, un, kas ir svarīgi uzsvērt, tā ir radikāli pretrunā ar Krievijas Pareizticīgās baznīcas nostāju, ko viņš neapšaubāmi apzinās”.

Turklāt baznīcas tiesa raksta, ka Burdins ir pārkāpis vairākus kanoniskos noteikumus. Tie visi attiecas uz pakļaušanos priekšniecībai.

Svēto apustuļu 84. noteikums:

„Ja kāds kaitina ķēniņu vai kņazu ne pēc taisnības, lai viņš tiek sodīts. Un, ja viņš ir no garīdzniecības, lai viņu izslēdz no priesteru kārtas, bet, ja viņš ir lajs, lai viņu izslēdz no baznīcas sadraudzības”.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu