"Progresīvie" saskata interešu konfliktu ZM iepirkumā par konsultāciju sniegšanu mežu īpašniekiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāte Ramona Petraviča un zemkopības ministrs Didzis Šmits piedalās "Politiķu cepienā" sarunu festivālā "Lampa" Cēsu pils parkā
Saeimas deputāte Ramona Petraviča un zemkopības ministrs Didzis Šmits piedalās "Politiķu cepienā" sarunu festivālā "Lampa" Cēsu pils parkā Foto: Paula Čurkste / LETA

Saeimas "Progresīvo" frakcija aicina zemkopības ministru Didzi Šmitu (AS) skaidrot Zemkopības ministrijas (ZM) iepirkumu par individuālu konsultāciju sniegšanu mežu īpašniekiem, jo saskata tajā iespējamu interešu konfliktu.

Pērnā gada nogalē ZM izsludināja konkursu par tiesībām sniegt individuālas konsultācijas par mežsaimniecības jautājumiem. Iepirkuma mērķis bija nodrošināt konsultācijas mežsaimniekiem par meža zemes īpašnieku un tiesisko vadītāju pienākumiem, kas paredzēti normatīvajos aktos par dabisko dzīvotņu, savvaļas faunas un floras aizsardzību, par savvaļas putnu aizsardzību un par prasībām ūdens resursu jomā, par uzņēmuma vai ieguldījuma ekonomisko un ekoloģisko rādītāju uzlabošanu. Iepirkuma paredzētā līgumcena - 500 000 eiro.

Kā norāda "Progresīvie", izvērtējot iepirkuma nolikumu, frakcijai radies jautājums, vai nav apzināti sašaurināts potenciālo pretendentu loks, nepamatoti ierobežojot konkurenci, bet konkursa rezultāti radot jautājumu, vai nav konstatējams interešu konflikts.

Proti, iepirkuma atlases prasības neparedz to, ka pretendentam jābūt pieredzei individuālu konsultāciju sniegšanā mežsaimniekiem, bet viens no nolikuma punktiem paredz, ka pretendents var būt tikai mežsaimniecības pakalpojumu koorperatīvā sabiedrība.

''Progresīvie'' vērš uzmanību, ka patlaban Latvijā darbojas divas mežsaimniecības pakalpojumu koorperatīvās sabiedrības, bet konkursā piedalījās un uzvarēja viens pretendents - "Mežsaimnieks", kura padomes locekle ir zemkopības ministra Šmita padomniece Aiga Grasmane.

''Progresīvie'' vēstulē ZM interesējas, vai tika vērtēts iespējams interešu konflikts vai ētikas normu pārkāpums, ņemot vērā, ka iepirkuma uzvarētāja padomes locekle strādā ZM un kandidēja Saeimas vēlēšanās no ''Apvienotā saraksta'' kopā ar pašreizējo zemkopības ministru.

Tāpat frakcija lūdz skaidrot, kādēļ tika izvirzīta prasība par pakalpojumu sniedzēja darbības formu mežsaimniecības pakalpojumu koorperatīvā sabiedrība un vai pirms iepirkuma veikšanas tika veikta tirgus izpēte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu