Igaunija samazina pabalstus daudzbērnu ģimenēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Maria Sbytova/Shutterstock

Igaunijas parlaments trešdien pieņēma likumu par ģimenes pabalstiem, saskaņā ar kuru no nākamā gada 1.janvāra tiks samazināti pabalsti daudzbērnu ģimenēm. Likums tika pieņemts ar 56 balsīm par, 37 deputātiem balsojot pret.

Saskaņā ar likumu no 2024.gada 1.janvāra pabalsts ģimenei ar bērniem būs 450 eiro par trim līdz sešiem bērniem un 650 eiro par septiņiem vai vairāk bērniem, kas ir par 200 eiro mazāk nekā pašlaik.

Ar iepriekšējā Rīgikogu sastāvā pieņemtajiem grozījumiem, kas stājās spēkā šā gada 1. janvārī, pabalsts daudzbērnu ģimenēm tika palielināts no 300 līdz 650 eiro par trim līdz sešiem bērniem un no 400 līdz 850 eiro par septiņiem vai vairāk bērniem.

Nepieciešamību samazināt pabalstus valdība pamatoja ar vēlmi novirzīt naudu taisnīgākai un rentablākai ģimenes pabalstu sistēmai.

Likums arī atceļ regulējumu par pabalsta izmaksas pakāpenisku pārtraukšanu daudzbērnu ģimenēm, saskaņā ar kuru pabalsts tiek maksāts, līdz ģimenes jaunākais bērns sasniedz 19 gadu vecumu. Tiek atcelta pabalsta daudzbērnu ģimenēm indeksācija ar pensiju indeksu, kurai bija jāstājas spēkā 2024.gada 1.maijā. Turklāt likumprojekts palielina valsts izmaksājamo uzturlīdzekļu pabalstu no 100 eiro līdz 200 eiro mēnesī no 2024.gada 1 janvāra.

Valdības ierosinātais likumprojekts Rīgikogu pirmajā lasījumā tika pieņemts 15.maijā, un līdz noteiktajam termiņam tika iesniegti 388 priekšlikumi par grozījumiem likumprojektā. Tādējādi opozīcija centās kavēt likuma pieņemšanu.

Savukārt valdība 8. jūnijā nolēma saistīt likumprojektu ar uzticības balsojumu valdībai. Balsojuma saistīšana ar uzticības izteikšanu valdībai ir parlamentāra procedūra, kas ļauj otrajā lasījumā nebalsot par katru ierosināto grozījumu atsevišķi.

Ar uzticības izteikšanu valdība ir saistījusi arī balsojumu par jauno nodokļu paketi, kuras pieņemšanu arī cenšas nepieļaut opozīcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu