Jaunā Somijas valdība plāno stingri ierobežot imigrāciju (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Somijas nākamā iekšlietu ministre Rīka Purra
Somijas nākamā iekšlietu ministre Rīka Purra Foto: Sergei Grits/AP

Somijas jaunā labējā valdība piektdien paziņojusi, ka stingri ierobežos imigrāciju.

"Esmu gandarīta, ka kopā ar mūsu sarunu partneriem esam vienojušies par imigrācijas paketi, ko pamatoti var saukt par paradigmas maiņu," žurnālistiem norādīja nākamā iekšlietu ministre Rīka Purra, kās pārstāv nacionālkonservatīvo Somu partiju.

Viņa piebilda, ka līdz šim "Somija bijusi vienīgā ziemeļvalsts bez stingras imigrācijas politikas. Tagad tas mainās."

Nākamā valdība piektdien paziņoja, ka tās mērķis ir uz pusi samazināt bēgļu skaitu, ko Somija uzņem ar ANO bēgļu aģentūras starpniecību. Šobrīd šādā kārtā patvērums gadā tiek piešķirts 1050 ārvalstniekiem, bet turpmāk uz to varēs cerēti tikai 500.

Tiek arī plānots izveidot atsevišķu sociālās nodrošināšanas pabalstu sistēmu imigrantiem.

Tiks arī noteikti stingrāki nosacījumi pastāvīgās uzturēšanās atļauju un pilsonības iegūšanai, piebilda Purra.

Atšķirībā no pārējām valdības partijām, eiroskeptiskā Somu partija savā kampaņā iestājās par stingru imigrācijas ierobežošanu, un tas apgrūtināja sarunas par valdības izveidi pēc aprīlī notikušajām parlamenta vēlēšanām, tām ievelkoties gandrīz divus mēnešus.

Somu partijai īpaši lielas domstarpības bija ar Zviedru Tautas partiju (RKP), kas uzskata, ka imigranti ir ļoti svarīgi, lai cīnītos ar valsts iedzīvotāju novecošanu.

"Esmu pārliecināta, ka katrai partijai ir nācies pieņemt lietas, kuras tā neveicinātu vai pret kurām mēs pat iebilstu," atzina RKP līdere Anna Maija Henriksone.

Topošajam premjerministram Peteri Orpo, šķiet, nācies piekāpties imigrācijas ierobežošanas jautājumā, lai nodrošinātu atbalstu savam sešu miljardu eiro taupības plānam.

"Mums nācās veikt samazinājumus un ietaupījumus pat tur, kur mums klājas slikti. Taču tajā pašā laikā mēs gādājam par to, lai rītdiena būtu labāka," preses konferencē uzsvēra Orpo.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu