Arī Saulkalnē konstatēta putnu gripa (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Putni kāsī.
Putni kāsī. Foto: Lita Millere/LETA

Saulkalnē aizvadītajā nedēļā konstatēti putnu gripas gadījumi, informēja Salaspils novada pašvaldība, atsaucoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Ziemeļpierīgas pārvaldi.

Iedzīvotāji tiek lūgti ievērot biodrošības prasības mājputnu turēšanas vietās, kamēr epidemioloģiskā situācija vairs neradīs riskus izplatīties slimībai mājputnu un nebrīvē turētu putnu novietnēs.

Putnu gripas vīruss savvaļas putnu populācijās Latvijā izplatās arvien plašāk un PVD ik dienu konstatē arvien vairāk šādu gadījumu.

Jau ziņots, ka vīruss, kas putniem visā pasaulē izraisa saslimšanu ar putnu gripu rekordplašā apmērā, strauji mainās un eksperti aicina vakcinēt mājputnus.

Lai gan riski cilvēkiem joprojām ir zemi, eksperti norāda, ka bažas rada pieaugošais zīdītāju saslimšanas ar putnu gripu gadījumu skaits.

Kopš pirmās konstatēšanas 1996.gadā putnu gripa H5N1 iepriekš tika konstatēta galvenokārt sezonālos uzliesmojumos.

Tomēr 2021.gada vidū vīrusu grupa kļuva infekciozāka, teica Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dzīvnieku gripas pētniecības centra vadītājs Ričards Vebijs, uzsverot, ka pašlaik vērojams visu laiku lielākais putnu gripas uzliesmojums pasaulē.

Kā vēstīts, saslimšana ar putnu gripu konstatēta putniem vairākās vietās Latvijā, kā arī pirmo reizi Latvijā slimība konstatēta mirušai lapsai Daugavpilī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu