Simtiem baltkrievu Polijā gatavojas Lukašenko gāšanai, apgalvo laikraksts (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāki simti Baltkrievijas pilsoņu, kas pēc 2020. gada plašajiem protestiem pameta valsti, šobrīd Polijā iziet militāro apmācību Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko gāšanai, apgalvo Lielbritānijas laikraksts “The Times”.

Apmācības nodrošina kādreizējie Baltkrievijas spēka struktūru virsnieki, kuri arī bijuši spiesti pamest valsti. Atsevišķas grupas trenējas jau vairākus mēnešus.

“Es to dēvēju par karojošo diasporu. Mūsu spēks aug ar katru dienu,” norāda viens no instruktoriem — kādreizējais kareivis ar segvārdu “Strazds”.

Līdz šim baltkrievu partizāni, kas saistīti ar kādreizējo spēka struktūru darbinieku izveidoto opozīcijas kustību BYPOL, jau īstenojuši vairākas operācijas Baltkrievijas teritorijā. Piemēram, partizāni rīkojuši diversijas uz dzelzceļiem, pa kuriem pārvietojas Krievijas armija.

Šā gada februārī BYPOL uzņēmās atbildību par uzbrukumu Krievijas agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīnai A-50 lidlaukā pie Minskas.

Baltkrievijā BYPOL pasludināta par ekstrēmisku organizāciju.

“Mēs mēģinājām iet miermīlīgā ceļā. Tomēr nekad valsts savu brīvību nav izcīnījusi bez asinīm,” savu lēmumu pievienoties partizāniem skaidro 60 gadus vecs elektriķis, kurš ieguvis segvārdu “Vectēvs”.

“Mana meita nezina, ka es esmu šeit. (..) Es atbraucu šurp, lai gatavotos kaujai par Baltkrieviju,” stāsta kāda 42 gadus veca brīvprātīgā ar segvārdu “Plēsoņa”.

Plaši protesti Baltkrievijā izcēlās 2020. gada augustā pēc tam, kad Lukašenko par labu sev viltoja prezidenta vēlēšanu rezultātus.

Iedzīvotāju miermīlīgās protesta akcijas tika vardarbīgi apspiestas.

Daļa Baltkrievijas opozīcijas līderu bija spiesti pamest Baltkrieviju, bet daļa tika notiesāti un šobrīd atrodas ieslodzījumā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu